Geboorte

De zwangerschap vindt zijn hoogtepunt en zijn einde in de geboorte van het kind. De bevalling is voor moeder en kind een stevige inspanning. Men deelt de geboorte in drie fasen in: de ontsluitingsfase, de uitdrijvingsfase en de nageboorte-fase.

De ontsluitingsfase

Ongeveer 280 dagen na de laatste menstruatie voelt de zwangere vrouw een krampend gevoel in de onderbuik, de krampen stralen uit naar het bekken. Eindelijk is het zover. Spoedig daarna beginnen de eerste weeën, vijf a twintig per uur. Aan het einde van de ontsluitingsfase neemt de weeën activiteit toe. Dit is meestal het moment waarop de vliezen breken. Het indalend hoofdje van het kind bewerkstelligt een verdere ontsluiting van de baarmoedermond.

De uitdrijvingsfase

Nadat de baarmoedermond volledig ontsloten is, worden de weeën duidelijk krachtiger en frequenter. Het hoofdje van het kind daalt in de schede, waardoor de vrouw persdrang krijgt en actief gaat meepersen. De weeën activiteit heeft nu haar hoogtepunt bereikt. Op een wee van een minuut volgt een ongeveer even lange pauze. Door de weeën en het meepersen wordt het kind uit het moederlichaam geperst. Het achterhoofdje wordt gewoonlijk eerst geboren. De uitdrijvingsfase duurt gemiddeld ongeveer één uur.

De nageboortefase

Als het kind geboren is, begint de baarmoeder zich opnieuw samen te trekken. De weeën in de nageboortefase zorgen ervoor dat de moederkoek (placenta) loskomt van de baarmoederwand en tenslotte, gemiddeld een half uur na de geboorte, wordt uitgestoten. Zodra de moederkoek uitgestoten is, trekt de baarmoeder krachtig samen, waardoor de bloeding stopt.

De eerste minuten van het nieuwe leven

Na de uitdrijving is het kind nog via de navelstreng met de moeder verbonden. Plotseling komt het in een heel andere omgeving terecht. In de baarmoeder leefde het kindje in een donkere en vochtige omgeving bij een constante temperatuur van 37° C. In de nieuwe omgeving is het opeens ongeveer 20° C.

Het eerste geluid

Door het temperatuurverschil, het plotselinge licht en nog andere factoren begint de baby zelfstandig te leven. Het kindje beweegt, het ademt diep in en maakt zijn eerste geluid.

Het welzijn van het kind ligt nu in handen van de verloskundige. Eerst zuigt ze na de geboorte de neus-, mond- en keelholte van de pasgeborene uit.

Daarna volgt het afnavelen. Op ongeveer een handbreedte van het naveltje plaatst de verloskundige een navelklem op de navelstreng, waardoor de bloedstroom in de navelstreng tot stilstand komt. Een tweede navelklem plaatst ze vijf centimeter verderop in de richting van de moeder. Tussen deze navelklemmen wordt de navelstreng doorgeknipt; een nieuw zelfstandig leven is begonnen.

Belangrijk vanaf het begin: een goede verzorging

Terwijl de moeder naweeën heeft, zorgt de kraamzuster voor het kindje. Ze kijkt of de baby goed doorhuilt en of de huidskleur gezond is. Ze reinigt ook de mond en de ogen van de baby. Omdat in de schede altijd bacteriën leven, moeten met name de slijmresten rond de ogen van de pasgeborene goed worden verwijderd.

Soms druppelt men de ogen in met een desinfecterende vloeistof. Dit kan van belang zijn om een oogontsteking te voorkomen.

Nadat het kind in een warm badje is geweest en het navelstompje steriel is verbonden, wordt het zorgvuldig gewogen en gemeten.

Deze gegevens zijn belangrijk, het zijn de eerste ijkpunten in de ontwikkeling van het kind. Het normale geboortegewicht bevindt zich tussen de 2,5 en 4,5 kilogram.

Jongens wegen gemiddeld 3.400 gram, meisjes zijn meestal iets lichter. Ze wegen gemiddeld 3.200 gram.

Waar bevallen, thuis of in het ziekenhuis?

De thuisbevalling blijft een goed alternatief voor de ziekenhuisbevalling. Helaas is het niet overal mogelijk thuis te bevallen. Dit hangt af van de hulpverleners in een bepaalde regio en de voorzieningen.

* Beval alleen thuis, als de arts of verloskundige die u tijdens de zwangerschap controleert, het hiermee eens is.

* Zoek een arts of verloskundige waar u vertrouwen in heeft.

* Regel bijtijds kraamhulp en informeer bij de kruisvereniging naar de samenstelling van het kraampakket en andere benodigdheden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips