Oogontsteking
Vroeg of laat heeft iedereen er wel eens last van: een rood, dik oog dat prikkelt en traant. Goed kans dat u in dat geval een oogontsteking heeft opgelopen. Het is een erg irritant en pijnlijk gevoel. Wat is een oogontsteking nu precies en welke soorten ontstekingen zijn er? Wat zijn de symptomen en – belangrijker – wat moet u doen als u er last van heeft? Het antwoord op deze vragen vindt u in dit artikel.
Symptomen van een oogontsteking
Hoe merkt u dat u een (lichte) oogontsteking heeft? U heeft dan last van een rood of opgezwollen oog, dat traant en onprettig aanvoelt. Een jeukend gevoel en wat wazig zicht kunnen ook symptomatisch zijn voor een oogontsteking. In veel gevallen zijn de symptomen licht van aard en verdwijnen ze na verloop van tijd. Het kan echter ook zo zijn dat de ontsteking wat zwaarder is en dat de klachten verder toenemen. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden en om tijdig contact op te nemen met de huisarts als u denkt dat de klachten verergeren. Voelt het oog steeds pijnlijker aan en komt er pus uit het oog, of vermindert het zicht behoorlijk? Dan is het zeker tijd om een bezoekje te brengen aan de huisarts.
Wat is een oogontsteking?
Iedereen heeft wel eens last van een ontsteking, die wordt veroorzaakt door een infectie. In geval van een oogontsteking is hetzelfde aan de hand, maar dan in het oog. Het menselijk oog is kwetsbaar en vatbaar voor ontsteking als gevolg van een infectie door een virus of bacterie. Een oogontsteking kan ook worden veroorzaakt door aanraking met bepaalde stoffen of allergenen (bijvoorbeeld pollen, huisstof of smog).
Er zijn verschillende vormen van oogontsteking. Omdat de verschillende varianten verschillen in de mate van ernst, is het belangrijk om tijdig vast te (laten) stellen met welke ontsteking u te maken heeft. In veel gevallen gaat het om een ontsteking van het bindvlies (conjunctiva). Het bindvlies zorgt ervoor dat de ogen niet uitdrogen. Bij een ontsteking hiervan heeft u last van pus en etter in de ogen of ooghoeken. Dit is vooral ‘s ochtends, na het slapen, merkbaar. De soort afscheiding toont vaak aan met wat voor ontsteking u te maken heeft:
• Een bacteriële oogontsteking geeft vaak een geelgroene afscheiding.
• Is de afscheiding waterig en slijmerig, dan is een virusinfectie vaak de oorzaak van de ontsteking.
• Een ontsteking als gevolg van een allergische reactie, zorgt voor een waterige afscheiding.
Ik heb last van een oogontsteking. Wat nu?
Allereerst is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen: het soort pus of etter kan hierover duidelijkheid bieden. Mocht u twijfelen, dan kunt u altijd even bij de huisarts langsgaan. Dit is echter lang niet altijd noodzakelijk. Een milde oogontsteking verdwijnt namelijk vanzelf binnen een week. Oogdruppels kunnen ook helpen bij het bestrijden van de ontsteking. Nemen de klachten toe en vermindert het zicht aanzienlijk, dan is het belangrijk om tijdig contact op te nemen met uw huisarts.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.