Oogdruppels

Er zijn bij drogist en apotheek verschillende soorten oogdruppels zonder recept verkrijgbaar. Deze oogdruppels zijn ruwweg in twee groepen onder te verdelen: oogdruppels die het traanvocht kunnen vervangen (kunstmatige tranen) en oogdruppels waarbij het werkzame bestanddeel een vaatvernauwende werking heeft.

Traanvochtvervangende oogdruppels

Deze druppels bevatten stoffen als methylcellulose die water vasthouden en inderdaad op tranen lijken. Eén of twee druppels in ieder oog zal voldoende zijn om gedurende enkele uren uw ogen vochtig te houden en een aangenaam gevoel in uw ogen te hebben. U kunt deze kunstmatige tranen zonder problemen zo vaak gebruiken als u maar wilt.

Vaatvernauwende oogdruppels

Deze oogdruppels bevatten een geneesmiddel dat de kleine bloedvaatjes in het bindvlies van het oog doet samentrekken. Als u bloeddoorlopen ogen hebt en de bloedvaatjes zijn duidelijk zichtbaar kunnen één of twee druppels de roodheid gedurende enkele uren doen afnemen, waarbij dikwijls ook meteen een aangenamer gevoel ontstaat. Deze oogdruppels kunnen ook verlichting geven bij mensen met jeukende ogen door hooikoorts. Het gebruik van deze geneesmiddelen mag echter zeker geen gewoonte worden. Sommige oogdruppels bevatten behalve een bloedvatvernauwer ook een antihistaminicum om de allergische reactie bij hooikoorts tegen te gaan. Gebruik dit soort oogdruppels niet vaker dan twee keer per dag, tenzij uw arts anders voorschrijft.

Verminderen van de kans op complicaties

Ieder mens heeft een eigen specifieke verdraagzaamheid voor geneesmiddelen en geneesmiddelen hebben bij verschillende mensen verschillende effecten. Daarom is de kans op bijwerkingen voor iedereen verschillend. Het is bovendien niet mogelijk om alle bijwerkingen van nuttige en noodzakelijke ooggeneesmiddelen tegen te gaan. U kunt echter zelf wel een aantal maatregelen nemen om de bijwerkingen zo veel mogelijk te voorkomen. Om te beginnen is het belangrijk dat u niet meer dan de voorgeschreven dosering gebruikt. Overdosering ontstaat gemakkelijk door één of twee druppels meer te gebruiken. In de loop van de tijd kan deze verhoging van de dosering problemen opleveren. Volg de volgende eenvoudige richtlijnen op als u het geneesmiddel in het oog hebt gedruppeld.

Houd uw ogen dertig tot zestig seconden gesloten. Dit heeft als doel het oog te stimuleren om het geneesmiddel op te nemen. Bovendien wordt op deze manier voorkomen dat het geneesmiddel samen met het traanvocht voortijdig via de neus wegvloeit. Knipper niet met uw ogen. Knipperen heeft tot gevolg dat het geneesmiddel samen met het traanvocht via de traanbuisjes wordt afgevoerd. Druk met uw wijsvinger gedurende enkele minuten op de verbinding tussen uw onderste ooglid en neus. Dit moet om de opening van uw traanbuisjes af te sluiten en zo de kans op het voortijdig afvloeien van het geneesmiddel tot een minimum te beperken.

Volg de gebruiksaanwijzingen op

Lees bij alle soorten oogdruppels altijd eerst zorgvuldig de bijsluiter. Uw apotheker of drogist kan u ook informatie geven over het gebruik van het geneesmiddel. Ook kan hij samen met u bepalen welke soort oogdruppels voor u het meest geschikt zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips