Heeft u een vuiltje in uw oog?

Er kunnen verschillende dingen in het oog terecht komen, zoals een stofje of een vliegje tijdens het fietsen. Maar denk hierbij ook aan een staal of houtsplinter bij mensen die in de bouw werken. Als er een vuiltje in uw oog is gekomen kan dit een erg vervelend, brandend gevoel geven. Doordat het vuiltje het oog irriteert wordt het rood en gaat het tranen. Het buitenste laagje van het hoornvlies bevat veel zenuwen en is daardoor erg gevoelig. Bij een kleine beschadiging door een vuiltje kan het oog voor langere tijd gevoelig zijn. Meestal is de pijn met name de eerste 24 uur het ergst en wordt het daarna minder. Als er een ijzersplinter in het oog is gekomen kan er een bruine ring om de splinter heen komen. Dit wordt ook wel een roestring genoemd.

Wat kunt u er het beste aan doen?

Als er een stofje of een vliegje in het oog is gekomen kunt u dit zelf verwijderen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. U kunt bijvoorbeeld uw oog onder de douche uitspoelen. Daarnaast kunt u ook met een vochtig wattenstokje het vuiltje uit het oog verwijderen. Als u dit niet bij de hand heeft kunt u het vuiltje ook voorzichtig met uw vinger verwijderen. Was uw handen eerst goed met water en zeep om een oogontsteking te voorkomen en haal het vuiltje dan voorzichtig met een natte vinger uit het oog. Dit kunt u het beste voor een spiegel doen.

Als het niet lukt om het vuiltje zelf te verwijderen kunt u dit door de huisarts of zijn assistent laten doen. Een klein vuiltje kan hij meestal gemakkelijk ui het oog halen. Als er een splinter in het oog zit kan het nodig zijn om eerst het oog te verdoven met oogdruppels. Daarna zal de huisarts met een klein apparaatje de splinter uit het oog verwijderen.

Beschadiging van het hoornvlies

Als u naar de huisarts gaat om het vuiltje te laten verwijderen zal hij met een gekleurde vloeistof kijken of het hoornvlies beschadigd is. U zult zelf geen last hebben van deze vloeistof. Het zal hooguit enkele seconden een prikkend gevoel geven. In het geval dat er een grote beschadiging op het hoornvlies zit zal de huisarts een oogzalf met antibioticum voorschrijven. U mag dan tijdelijk geen lenzen dragen.

Verdere maatregelen

Het is over het algemeen niet nodig om andere maatregelen te treffen. U kunt eventueel een verbandje voor het oog doen zodat u er niet in gaat wrijven, maar dit is niet noodzakelijk. Als u veel last heeft van het oog kunt u een paracetamol tegen de pijn nemen. Daarnaast kunt u eventueel een zonnebril op doen als u last heeft van licht. Indien u werkzaamheden verricht waarbij stof of splinters gemakkelijk in uw oog terecht kunnen komen is het verstandig om altijd een veiligheidsbril te dragen.

Vervolg

Het hoornvlies geneest vaak erg snel. Als u een kleine beschadiging heeft is het daarom ook niet nodig om voor controle terug te gaan naar de huisarts. Als het hoornvlies erg beschadigd is of als de beschadiging diep zit kan de huisarts wel een controle afspraak maken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips