Ontstoken traanbuisjes

Ontstoken traanbuisjes heeft de medische term Dacryocystitis. Bij Dacryocystitis is het traanzakje ontstoken. De traanzakjes bevinden zich in de ooghoeken, onder de huid. Wat is het, hoe ontstaat het en wat is eraan te doen?

De oorzaken van een verstopt traanzakje

Meestal is de oorzaak van een ontstoken traanbuisje een verstopping in de traanbuis. Op het oog en in de neus zitten bacteriën, die normaal gesproken continu met de tranen worden afgevoerd naar de neus. Ze kunnen zich hierdoor niet vermeerderen. Als de traanbuis verstopt is, blijven de bacteriën langer op het slijmvlies van het oog en in de neus zitten. Hierdoor is er dus tijd voor vermenigvuldiging en kan er uiteindelijk een ontsteking ontstaan in de traanbuis waar de bacteriën zich ophopen.

De oorzaak van een ontstoken traanbuis is een verstopping in het traanzakje. Bij baby’s kan het zijn dat de traanbuis zich langzamer ontwikkelt waardoor de traanbuis niet volledig doorgankelijk is en hierdoor snel verstopt raakt. Bij volwassenen kan de verstopping komen door een eerdere ontsteking, maar wat hieraan ten grondslag ligt, is vaak onduidelijk.

Wat gebeurt er bij een ontsteking van de traanzak

Als de ontsteking plotseling optreedt, krijgt de patiënt ineens een zwelling onder de huid in de ooghoek, aan de kant van de neus. Dit kan pijn geven in de neus en ook de kin, tanden en rest van het gezicht. Soms springt het gezwel open door de gespannen huid. Dit gebeurt niet altijd. Wel heeft de patiënt met een ontstoken traanzak door de ontsteking continue traanogen, doordat de tranen niet meer afgevoerd kunnen worden. Het oog kan door de ontsteking rood gekleurd zijn en de oogleden kunnen opzwellen.

Chronische Dacryocystitis

Sommige mensen hebben chronisch last van een ontstoken traanbuis. Bij hen kan het traanbuisje vernauwd zijn, waardoor er continu een kleine ontsteking in het traanzakje woedt. Ook als de ontsteking regelmatig terugkeert, is er sprake van chronische Dacryocystitis.

Bij chronische Dacryocystitis komen de klachten van een traanoog regelmatig terug. Het oogbindvlies, de conjunctivitis, kan ook regelmatig gaan ontsteken doordat de bacteriën niet goed met de tranen afgevoerd kunnen worden. De ooghoek aan de kant van de neus kan opgezwollen zijn en bij drukken kan er pus of slijm in de ooghoek springen.

Een ontstoken traanbuis verhelpen

De huisarts kan vaststellen of een patiënt een ontstoken traanbuis heeft. Ontstekingen zijn hier vaak een indicatie voor. Onderzocht kan worden of de oorzaak ligt bij vernauwde traanbuisjes.

  • Een ontsteking die acuut komt opzetten, is te behandelen met antibiotica.
  • Ziekenhuisopname is nodig als de ontsteking zich heeft uitgebreid naar de hersenvliezen en/of oogkas, dan zal de patiënt de antibiotica via het infuus toegediend moeten krijgen.
  • Om het oog te beschermen zijn er druppeltjes en zalf.
  • Als er sprake is van een abces, een gezwel in de ooghoek, kan dit met kompressen versneld gerijpt worden, zodat het sneller openbarst en eerder geneest.
  • Patiënten die echt pijn hebben, kunnen de traanzakjes laten doorprikken om de pus met een spuitje weg te laten halen.
  • Chronische problemen aan de traanzak kunnen verholpen worden middels een operatie.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips