Hersenvliezen

De hersenen worden door drie Hersenvliezen omhuld:

1. Door het buitenste harde hersenvlies (dura mater encephali). Dit vlies is aan de binnenkant van de schedel bevestigd en bestaat uit straf collageen bindweefsel. Tussen het schedeldak en het harde hersenvlies lopen de hersenslagaders.

Hersenvliezen

2. Door het zogenoemde spinragvlies (arachnoidea mater encephali). Deze is met de dura vergroeid en bestaat uit zacht, vaatarm bindweefsel. Dit vlies omspant beide hemisferen, zonder zich aan het oppervlak ervan aan te passen. De zo ontstane ruimten bevatten de hersenvloeistof (liquor cerebro spinalis), dat ervoor dient om de hersenen te verzorgen, een gelijkmatige drukverdeling tot stand te brengen en de hersenen te beschermen (waterkussen).

Hersenvliezen

3. Door het binnenste hersenvlies (pia mater encephali). Dit vlies volgt, in tegenstelling tot het spinragvlies, alle oneffenheden en groeven (sulci). Het binnenste hersenvlies bestaat uit een zeer stevig bindweefsel en bevat de bloedvaten van de hersenen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips