Levensverwachting

De levensverwachting van de mens stijgt. Zo stijgt ook de levensverwachting van mensen in Nederland. In 2003 was de gemiddelde levensverwachting voor vrouwen nog 80,9. De gemiddelde leeftijd van mannen die in 2003 geboren werden, werd geschat op 76,3 jaar. Nog steeds is er een aanzienlijk verschil in de levensverwachting tussen vrouwen en mannen, maar dat verschilt wordt wel kleiner.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam op twee januari 2016 met de nieuwste cijfers omtrent de verwachte levensverwachting van vrouwen en mannen. Zo worden vrouwen die geboren werden in 2015 naar verwachting gemiddeld 83,3. Mannen die in 2015 geboren werden, worden gemiddeld 79,9 jaar oud. Hiermee is het verschil in de levensverwachting tussen mannen en vrouwen kleiner geworden, maar zijn beide leeftijden gestegen.

Verschil mannen en vrouwen

De gemiddelde levensverwachting van mannen en vrouwen komt dichter naar elkaar toe. In de jaren tachtig werden vrouwen gemiddeld nog 6,5 jaar ouder dan mannen. Nu is er nog maar een verschil van 3,4 jaar in de levensverwachting van deze twee groepen. Hoe komt dit? Het CBS meldt dat voornamelijk het verschil in het aantal rokers onder mannen en vrouwen afgenomen is en hierdoor ook de levensverwachtingen nader tot elkaar komen.

Hogere levensverwachting algemeen

Zowel mannen als vrouwen leven langer in de toekomst. Dit hebben we te danken aan de goede medische ontwikkelingen. Ziekten worden eerder opgespoord en zijn bovendien ook beter te behandelen. Negatieve factoren voor de gezondheid, zoals roken, weinig bewegen en ongezond eten, worden minder opgevolgd. Met name het roken is een negatieve gezondheidsfactor die minder kans krijgt om voor ziekte te zorgen, doordat er simpelweg minder mensen gaan roken.

Het belang van voldoende bewegen en gezond eten is bekend en een deel van de Nederlanders eet daadwerkelijk gezonder en beweegt voldoende. Echter kan hier nog wel een leeftijd-inhaalslag ten opzichte van inwoners elders in Europa behaald worden. Nederland staat nu op de vijftiende plek van de 28 landen van de Europese Unie als het om de hoogste levensverwachting gaat. Met name rondom de Middellandse Zee leven de mensen gemiddeld langer. Waarschijnlijk omdat zij veel vis en olijfolie nuttigen. Spanje en Italië staan bovenaan met de hoogste levensverwachting. Naast gezonde gewoonten spelen ook de genen een rol in hoe oud iemand kan worden.

Bron: CBS


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips