Progesteron

Progesteron is een hormoon dat bij de vrouw wordt gevormd in de eierstok en de moederkoek en bij de man en de vrouw in de schors van de bijnieren. Onder progestatieve stoffen worden behalve progesteron ook de in de eierstok geproduceerde, in veel kleinere hoeveelheden voorkomende en fysiologisch minder belangrijke stoffen 20 a-hydroxy en 20 -hydroxy-derivaten beschouwd. Ook rekent men tot de progestatieve stoffen of hormonen alle steroïden die op het door oestrogenen voorbereide baarmoeder slijmvlies dezelfde werking hebben als progesteron. Het is mogelijk gebleken in het laboratorium in het kunstmatig bereide progesteronmolecule allerlei veranderingen aan te brengen zonder dat de progestatieve eigenschappen verloren gaan. Vele van de stoffen vinden thans toepassing als onderdeel van de pil bij de geboortenregeling.

progesteron

Progesteron wordt door de eierstokken voor de eisprong in kleine hoeveelheden (3-5 mg per etmaal) en in de laatste 10-12 dagen voor de menstruatie in grote hoeveelheden (20-30 mg per etmaal) afgescheiden. Gedurende de zwangerschap wordt progesteron in grote hoeveelheden door de moederkoek geproduceerd. Progesteron heeft een aantal functies waarvan sommige slechts kunnen worden uitgeoefend in samenwerking met de andere vrouwelijke geslachtshormonen: de oestrogenen. Progesteron en de oestrogenen werken samen teneinde de bevruchte eicel de beste mogelijkheden te verschaffen om uit te groeien tot een voldragen vrucht.

Direct na een bevruchting brengt progesteron het slijm in de mond van de baarmoeder in zodanige toestand dat zaadcellen er moeilijk doorheen kunnen dringen om een eventueel nog aanwezig ander ei te bevruchten. Het prepareert het slijmvlies van de baarmoeder voor de innesteling van het bevruchte ei, vooral ook door de bevordering van kliergroei. Na de innesteling gaat het gele lichaampje (corpus luteum) in de eierstok niet te gronde en blijft progesteron produceren, dat nu zorgt dat er geen verdere eicellen rijpen en vrijkomen en dat er bovendien voor zorgt dat het slijmvlies van de baarmoeder in een optimale conditie blijft. Het vermindert ook de prikkelbaarheid van de baarmoederspiervezels.

Tijdens de zwangerschap bevordert progesteron in samenwerking met de oestrogene stoffen de groei van klierweefsel in de melkklieren. Progesteron wordt in de urine uitgescheiden als pregnandiool. Hiervan wordt o.a. gebruik gemaakt om bij vruchtbaarheidsonderzoek vast te stellen of een eisprong heeft plaatsgevonden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips