Groeipijn

Veel kinderen in de schoolleeftijd klagen, vooral in de latere jaren van deze periode, over betrekkelijk hevige, terugkerende pijn in de ledematen. Deze pijnen kunnen op ieder moment optreden, maar schijnen zich vaker ’s avonds voor te doen, vooral na een dag van zware inspanningen.

Gewoonlijk zijn deze pijnen gelokaliseerd in de bovenbenen of in de kuiten en zijn ze over na een uur of twee. Voor de rest zijn de kinderen gezond, en lichamelijk onderzoek, laboratoriumtests en röntgenfoto’s geven geen afwijkingen te zien. Hoewel deze pijnen waarschijnlijk geen directe samenhang hebben met de lichamelijke groei worden ze vaak ’groeipijnen’ genoemd.

De oorzaak van deze zogenaamde groeipijnen is niet bekend. Gewoonlijk verdwijnen de pijnen na enige tijd zonder blijvende gevolgen na te laten. Tenzij hierbij ook nog andere verschijnselen optreden, is de beste behandeling van groeipijnen een meelevende en begripsvolle houding en de geruststelling dat deze klachten niets ernstigs zijn en na verloop van tijd weer verdwijnen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips