Handen wassen

De gezondheidszorg is tegenwoordig tot ongelooflijk veel in staat. We zijn hier eigenlijk al zo aan gewend, dat we bijna zouden vergeten dat er een heel eenvoudige manier is om infecties te voorkomen: handen wassen. Met wat water en zeep kunt u vaak voorkomen wat anders met veel tijd en geld moet worden genezen.

Waarom is handen wassen zo belangrijk?

Bij uw dagelijkse bezigheden hopen zich ziektekiemen op uw handen op. Als u uw handen niet wast, kunt u zelf allerlei ziekten oplopen of ze op een ander overbrengen, van een onschuldige verkoudheid tot ernstiger aandoeningen zoals een darminfectie (dysenterie) en leverontsteking (hepatitis). De meeste gevallen van maagdarmklachten (diarree en overgeven) zijn het gevolg van slecht handen wassen.

Hoe wast u uw handen goed?

Doe wat zeep op uw handen en wrijf ze ten minste tien seconden flink in. Spoel ze daarna goed af. De temperatuur van het water is niet zo belangrijk. Om vet te verwijderen moet het water 43° C zijn. Uw handen kunnen niet tegen water dat heet genoeg is om bacteriën te doden. Ziektekiemen hopen zich vooral op rond de nagelriemen, onder de nagels en in de plooien van de hand. Was deze plekken daarom extra goed. Spoel de zeep goed af.

Handen wassen

Wanneer moet u uw handen wassen?

U kunt uw handen niet de hele tijd smetteloos schoon houden – en dat hoeft ook niet. Er zijn echter momenten waarop u uw handen beslist moet wassen, namelijk:

• Voordat u voedsel gaat bereiden en voordat u gaat eten.
• Nadat u rauw voedsel hebt verwerkt, vooral rauw vlees.
• Nadat u geld in handen hebt gehad.
• Nadat u naar het toilet bent geweest.
• Nadat u uw neus hebt gesnoten en nadat u in uw hand hebt gehoest of geniesd.
• Nadat u een luier hebt verschoond.
• Nadat u met een huisdier hebt gespeeld.
• Nadat u vuilnis hebt opgeruimd.

Handen wassen in het ziekenhuis

Handen wassen is iets waar iedereen aan moet denken, maar dat geldt nog meer voor mensen die in de gezondheidszorg werken. Ziekenhuisinfecties komen veel voor. Denk eraan dat het verplegend personeel het vaak erg druk heeft. Soms vergeten ze dan hun handen te wassen. U mag ze daar best vriendelijk aan herinneren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips