Uremie

Uremie is een niervergiftiging, een vergiftiging door ophoping van afbraakproducten van de stofwisseling (onder andere ureum), die normaliter door de nieren worden uitgescheiden, in het bloed. Soms kan uremie tijdens de zwangerschap ontstaan, meestal wordt het veroorzaakt door nierziekten. Het bloed krijgt een hoger zuurgehalte (acidose), er ontstaat een ophoping van stikstofverbindingen en het aantal rode bloedlichaampjes neemt af (anemie).

Uremie

Meestal ontwikkelt uremie zich langzaam, met hoofdpijn, onverschilligheid en depressies. Andere tekenen zijn: misselijkheid, soms tot braken leidend, versnelde ademhaling, duizeligheid, verwardheid en soms krampen. Adem en zweet rieken naar urine. De behandeling bestaat uit het verhelpen van de ziekte die een en ander veroorzaakt. Heel vaak echter is uremie een eindstadium, waarin de gebrekkige nierfunctie niet meer kan worden verbeterd. Moderne behandelingsmethoden zijn hemodialyse en niertransplantatie. Zie ook transplantatie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips