Endometriose

Endometriose is een goedaardige aandoening die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van endometriumweefsel (baarmoederslijmvlies) buiten de baarmoeder, dat zich hecht aan andere geslachtsorganen of buikorganen. De stukjes endometriumweefsel bloeden tijdens de menstruatie, alsof ze in de baarmoeder zitten. Dit bloed kan niet weg via de vagina, zodat bloedblaasjes ontstaan die zich kunnen ontwikkelen tot cysten, littekenweefsel of verklevingen veroorzaken (door bindweefselbanden tussen de verschillende organen).

De cysten kunnen in omvang verschillen van speldenknop tot de grootte van een grapefruit; cysten, littekenweefsel en verklevingen kunnen onvruchtbaarheid tot gevolg hebben.

Endometriose komt veel voor, meestal tussen 25 en 40 jaar. De verschijnselen variëren en zijn niet altijd evenredig met de ernst van de aandoening. Ze worden mettertijd erger, maar nemen tijdens de zwangerschap af en verdwijnen na de menopauze. Bij veel vrouwen zijn er helemaal geen verschijnselen. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de verschijnselen, de leeftijd en eventuele kinderwens.

endometriose

Wat is de oorzaak van endometriose?

Verondersteld wordt dat cellen van het baarmoederslijmvlies met het bloed of met het lymfevocht mee worden gevoerd en zich vervolgens op andere plaatsen innestelen. Naar het schijnt bewegen deze cellen zich ook langs de eileiders en de eierstokken. Gebleken is dat bij vrouwen die reeds op jeugdige leeftijd meerdere kinderen hebben gekregen, slechts zelden sprake is van endometriose.

Symptomen

• Pijn in de vagina, onder in de buik en onder in de rug. Meestal begint de pijn vlak voor de menstruatie, duurt voort tijdens de menstruatie en wordt erger vlak na de menstruatie.

• Abnormale of hevige menstruele bloeding.

• Pijn tijdens vrijen.

Diarree, verstopping of pijn tijdens ontlasting.

• Bloeding uit het rectum of bloed in de urine tijdens de menstruatie.

Misselijkheid en overgeven vlak voor de menstruatie.

• Onvruchtbaarheid. Endometriose is een veelvoorkomende oorzaak.

Hoe wordt endometriose behandeld?

Wanneer er weinig klachten zijn, is een behandeling niet nodig. Met regelmatige controles kan worden volstaan. Bij ernstige klachten kan het nodig zijn een hormonale behandeling in te stellen. In zeldzame gevallen is een operatieve verwijdering van de haarden aan te raden.

Wat kan men er zelf aan doen?

Endometriose kan niet worden voorkomen, maar iedere vrouw moet vanaf het 18e jaar of vanaf het moment dat ze seksueel actief is, regelmatig een inwendig onderzoek laten doen voor vroegtijdige diagnose en behandeling van eventuele afwijkingen.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Wanneer zich verschijnselen van endometriose voordoen, kan men beter een arts consulteren. De symptomen kunnen ook door andere, ernstigere ziekten worden veroorzaakt.

Behandeling

• Jonge vrouwen met endometriose en kinderwens wordt aangeraden niet te lang te wachten met kinderen krijgen.

• OTC-middelen kunnen worden gebruikt tegen de menstruatiepijn.

• Danazol, progestinen of GnRH-(gonadotrophinreleasing hormon)-antagonisten kunnen worden gebruikt om de menstruatie een paar maanden te stoppen, zodat het endometriumweefsel kan slinken.

• Het kan nodig zijn het weefsel te verwijderen als de verschijnselen ernstig zijn of om bevruchting te bevorderen. Het weefsel kan worden verwijderd d.m.v. elektrocauterisatie (wegschroeien) of met een laser-behandeling via laparoscopie (meestal poliklinisch onder plaatselijke verdoving).

• In ernstige gevallen is hysterectomie nodig, waarbij de baarmoeder en soms ook andere inwendige geslachtsorganen worden verwijderd. Als beide eierstokken worden verwijderd is een hormoonvervangende behandeling nodig.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips