Kinderwens

Het hebben van eigen kinderen is voor de meeste mensen een belangrijk levensdoel. Daarvoor bestaat een groot aantal redenen. Vaak is er eenvoudigweg het verlangen om met de partner iets te hebben ‘wat gemeenschappelijk en blijvend is’. Een kind wordt gezien als een verrijking van het huwelijk of de relatie. Het maakt het leven van de twee mensen pas echt compleet. Niet zelden gaat men daarbij zo ver dat een echtpaar met relatieproblemen denkt dat het krijgen van een kind voor een oplossing zal zorgen. Bij een deel van de mannen valt de kinderwens vaak samen met het verlangen naar een ‘stamhouder’, een erfgenaam, een opvolger voor de zaak. Of ze zien daarin een bewijs van hun voortplantingsvermogen.

En voor menige vrouw is een kind pas echt de bevestiging van haar vrouwzijn. Voor veel mensen betekent het zelf hebben van kinderen ook de hoop dat ze op hun oude dag niet alleen zullen zijn en dat er dan voor hen gezorgd wordt. Met name in landen waar de mensen op oudere leeftijd geen inkomsten uit een pensioen hebben, bieden kinderen een economische zekerheid. Niet op de laatste plaats verlangen mensen naar een kind, omdat ze het gevoel hebben ook na hun dood in hun kinderen verder te zullen leven.

Is het verlangen naar een kind natuurlijk?

Eeuwenlang vond men dat vrouwen, die de kinderen nu eenmaal krijgen, dit ook als de natuurlijke bestemming van hun leven dienden te zien. Men had medelijden met een vrouw zonder kinderen, want men ging ervan uit dat ze naar een kind verlangde, maar dat deze wens onbeantwoord bleef omdat ze onvruchtbaar was of de geschikte man daarvoor niet had kunnen vinden. Niet zelden lieten mannen zich bij kinderloosheid van hun vrouw scheiden; dat gebeurt ook tegenwoordig nog in een aantal culturen.

Intussen is men erachter gekomen dat een vrouw niet van kinds af aan het verlangen naar een kind in zich draagt, maar wordt opgevoed tot toekomstige echtgenote en moeder. Het Kinderwens ideaal van moederschap en liefde voor kinderen wordt door scholen, reclame en media nog extra gevoed. In gezinnen zijn het meestal nog altijd de meisjes die voor hun jongere broertjes en zusjes zorgen, moeder helpen en met poppen spelen. Omdat kleine meisjes zich in sterke mate met hun moeder identificeren, staat het voor hen doorgaans al lang vast dat ze zelf ook eens moeder zullen zijn.

Kinderwens

Zijn kinderen tegenwoordig minder gewenst?

Afgaande op de dalende geboortecijfers in de geïndustrialiseerde landen zou men kunnen denken dat kinderen in onze streken minder welkom zijn dan een aantal jaren geleden of dan in de minder ontwikkelde landen.

Kinderen zijn echter beslist niet minder welkom. Wat echter opvalt is dat het gemiddelde gezin in de westerse wereld nog slechts twee kinderen heeft. Daarvoor zijn een aantal verschillende redenen aan te geven. De belangrijkste is waarschijnlijk dat ouders niet alleen zichzelf, maar vooral ook hun kinderen een zeker bestaan willen bieden, dat vrij is van financiële en sociale zorgen.

Wel of geen kinderen?

Uit psychosociaal onderzoek blijkt dat zich met het oog op de kinderwens bij vrouwen in de laatste decennia een veranderingsproces heeft voltrokken. Een niet gering aantal vrouwen geeft er de voorkeur aan bewust kinderloos te blijven. De ervaringen van de twee wereldoorlogen spelen daarbij een rol, maar met name de emancipatie van de vrouw in de huidige maatschappij. Doordat ze meer kans hebben op een goede opleiding en een goede baan, willen veel vrouwen eerst een studie afronden en enkele jaren werken, voordat ze kinderen krijgen. In sommige beroepen lijkt het zelfs raadzaam te zijn om helemaal van de kinderwens af te zien wanneer men carrière wil maken. Ook het vooruitzicht van een dubbele belasting door beroep en gezin weerhoudt vrouwen van het krijgen van kinderen.

Ongewenste kinderloosheid

Veel mannen en vrouwen zijn nog steeds van mening dat door de ervaring van het hebben van een eigen kind het vrouwzijn pas volledig wordt. Sommige vrouwen die door een biologische oorzaak niet in staat zijn om kinderen te krijgen, voelen zichzelf daardoor minderwaardig. Kinderloosheid houdt normaal gesproken echter niet in dat men geen vrouwelijke eigenschappen of erotische uitstraling heeft. Vrouwelijkheid kan op zeer verschillende manieren tot uitdrukking komen. Daarvoor is moederschap niet noodzakelijk.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips