Keelkweek

De keelkweek is een bekend microbiologisch onderzoek ingeval van een keelontsteking die wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën, virussen of schimmels. Als u keelpijn hebt, vooral als die gepaard gaat met koorts, gezwollen klieren of pus in de keel, kan de keelpijn worden veroorzaakt door een streptokokken bacterie. Omdat ontoereikende behandeling van dit soort keelpijn kan leiden tot acuut reuma of acute glomerulonefritis, kan er bij twijfel een keelkweek worden gedaan.

Het nemen van een keelkweek duurt maar kort en wordt meestal gedaan in een laboratorium of in de spreekkamer van de huisarts. Terwijl de arts met een spatel de tong om laag drukt om goed in de mond te kunnen kijken, zal hij zoeken naar roodheid en pus op de amandelen of de achterkant van de keel. Als een keelkweek nodig is, wordt met een steriel watje over de achterkant van de keel gewreven om een monster te verkrijgen van de afscheiding die zich daar bevindt. Het watje wordt voor analyse naar het laboratorium gestuurd.

Sommige artsen gebruiken een snelle streptokokken proef, die vlot een diagnose geeft als deze positief is. Omdat deze snelle proef slechts de helft tot tweederde van de keelontstekingen door streptokokken op spoort, moet een negatieve uitslag (die dus aangeeft dat er geen sprake is van een streptokokken bacterie) worden bevestigd door een keelkweek


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips