Lichamelijk onderzoek

Een compleet lichamelijk onderzoek wordt uitgevoerd van kop tot teen. Het is de inspectie, palpitering, percussie en auscultatie van de lichaamsdelen en organen. De procedure hangt af van de persoon die onderzocht wordt, de arts die de keuring uitvoert en de ernst van de ziekte.

Lichamelijk onderzoek / Fysieke keuringen worden uitgevoerd om een aantal redenen.
Ze worden gebruikt om basisgegevens te verzamelen over de functionele vaardigheden van een patiënt; om medische gegevens uit het verleden bij te stellen, te bevestigen of opnieuw te onderzoeken; om informatie te verkrijgen om een diagnose te kunnen stellen of om het fysieke resultaat van zorg of de ontwikkeling van een ziekte te evalueren.

Naast het noteren van het medische verleden van een patiënt of zijn familie, is een medisch onderzoek de belangrijkste manier waarop een arts een diagnose kan stellen.


Relevante artikelen
6 reacties
 1. Diederik Couwenberg

  Een vraag. Bij een bekkenfysiotherapeut staat dat je een algemeen lichamelijk onderzoek ondergaat. Is dit hetzelfde als auscultatie bij een (huis)arts?

  1. Auscultatie behoort tot het algemeen lichamelijk onderzoek inderdaad.

 2. ik vind het wel noodzakelijk als de dokter je helemaal onderzoekt in correcte doen natuurlijk als het echt nodig is . Maar bij mij mogen ze het doen mij helemaal onderzoeken ook genetalien .ik vindt dat het meermaals zou mogen gebeuren om de 2 jaar .zoiets dan voel je je toch beter .

  ik moet nu terug medisch onderzocht worden is 2 jaar geleden bij mij .helemaal medisch onderzoek .
  Van kop tot teen .Zijn er nog mensen die dat willen ondergaan ?

  1. IK VIND DAT OOK MAAR HET IS ALTIJD DE EERSTE STAPP ZETTEN .VROEGER BIJ MIJ WAS HET OOK ZO .MET SCHOOL WAS HET ELK JAAR . MEDISCH SHOOL ONDERZOEK .IK VOND HET ECHT NIET LEUK MET JE KLASGENOTEN .EN EEN DOKTER DIE MIJ ONDERZOCHT .DIE KENDE IK HEEL GOED .WAS WEL ALS JONGE JONGEN LASTIG VONDT IK .

 3. IK VIND DAT OOK MAAR HET IS ALTIJD DE EERSTE STAPP ZETTEN dat vind ik LASTIG maar het moet

 4. Zijn er nog mensen die zich om de 2 jaar laten onderzoeken .?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips