MDMA

MDMA is een drug die steeds vaker voorkomt in het uitgaanscircuit, met name onder jongeren. Kenmerkend is dat MDMA geen lichamelijke verslavingsfactor kent. Van een psychische verslavende werking is wel sprake, maar in mindere mate dan bij andere drugs, zoals cocaïne en meth(amfetamine). Wat is MDMA precies en wat zijn de gevaren? In dit artikel lees je alles over deze synthetische drug.

Een kennismaking met MDMA

Een zeer bekende drug die de werkzame stof MDMA bevat, is XTC. De afkorting MDMA staat voor 3,4-methyleendioxymethamfetamine. De drug wordt ook wel kortweg ‘M’ of ‘Molly’ genoemd. Voornamelijk in tabletvorm is deze drug te vinden in het uitgaanscircuit, maar ook in pure poedervorm is de drug verkrijgbaar. In dat laatste geval wordt de drug ingenomen door deze op te snuiven, oraal in te nemen of op te roken. Met name op dancefeesten is MDMA populair, omdat de drug meer energie geeft en leidt tot een verbeterde conceptie van geluid.

Wat is het effect?

De harddrug MDMA heeft een duidelijk effect op het menselijk lichaam. Na inname werkt de drug na ongeveer een half uur. Het toppunt van effectiviteit is na zo’n anderhalf uur bereikt. Na drie tot zes uur is het effect volledig weg. Het is een stimulerende drug die tegelijkertijd het bewustzijn van de gebruiker verandert. Een positief, opgewekt en blij gevoel maakt zich van de MDMA-gebruiker meester. Gelukzaligheid en een verliefd gevoel kenmerken dit gevoel. Een toename van openheid en behoefte aan contact met anderen en een verhoogde seksuele opwinding zijn eveneens effecten van MDMA. Impulsiviteit en ook paranoïde gedragingen komen voor.

Eveneens kenmerkend is dat gebruik van MDMA leidt tot een gevoel van dorst – ook wanneer het lichaam over meer dan voldoende water beschikt. Gaat een gebruiker van MDMA dit dorstgevoel compenseren door het drinken van veel water, dan ligt watervergiftiging op de loer. In de meest extreme vorm kan dat leiden tot een zwelling van de hersenen: een gevaarlijk effect dat de dood als uiteindelijk gevolg kan hebben.

Gebruik van MDMA is schadelijk voor de gezondheid

De stimulerende en bewustzijnsveranderende werking van MDMA lijkt aantrekkelijk voor bezoekers van festivals en dancefeesten, maar laat het duidelijk zijn dat het gebruik van deze drug aanzienlijke schade aan de gezondheid kan opleveren. Inname van twee of drie tabletten leidt al tot blijvende hersenbeschadiging. Na gebruik van de drug ervaart de gebruik vaak een (serotonine)dip, wat leidt tot een lusteloos en slap gevoel.

Het innemen van meer dan drie tabletten tegelijkertijd kan zo gevaarlijk zijn, dat de MDMA-gebruiker hierdoor kan komen te overlijden. Gevolgen van een sterk verhoogde hartslag, uitdroging of juist watervergiftiging en een toename van de lichaamstemperatuur kunnen leiden tot de dood. Tegenwoordig verschijnen er steeds meer extreem hooggedoseerde tabletten, waardoor de gevaren veel eerder toenemen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips