De juiste houding

Ouders, onderwijzers, fysiotherapeuten en nog vele anderen staan er allemaal om bekend dat ze steeds maar weer op een goede houding hameren. En of u dat nu leuk vindt of niet, het is een zeer goede raad. Mensen die elke dag rechtop staan en recht zitten, overal en altijd, hebben minder kans rugklachten te krijgen, omdat een slechte houding een van de meest voorkomende oorzaken van rugklachten is.

Wat is een goede houding?

Verbeeld u een metalen veer die de oren verbindt met de enkel. Span in gedachte deze veer door vanuit een gehurkte houding met gebogen knieën rechtop te gaan staan. Als u zo gestrekt mogelijk rechtop staat, hoort deze veer net achter de knieschijf langs te lopen, over de zijkant van de dij naar het puntje van de schouder.

Wat is een slechte houding?

Aan de ene kant kennen wij de slungelige houding met voorovergebogen nek en schouders en een ronde rug (kyfose). Bij mensen die altijd met een kromme rug lopen, verkorten de borstspieren en neemt de lenigheid af. De tegenovergestelde houding, met een veel te holle rug (lordose), is het andere uiterste. De maag steekt naar voren uit en de billen naar achteren; de wervelkolom vertoont een te grote bocht tussen het bekken en de ribben. Hierbij worden de lendewervels te sterk gebogen en de wervelkolom ter plaatse overbelast. Ook deze houding geeft vaak rugklachten.

juiste houding

Geef acht!

De militaire houding lijkt dan wellicht wat overdreven, maar enkele regels moet u toch onthouden bij het rechtop staan. Het recht houden van de wervelkolom spreekt vanzelf; maar ook het naar achteren houden van de schouders helpt goed. Trek de maag en billen in, houd het hoofd recht en trek de kin in.

Zit rechtop!

Een uitgezakte houding bij het zitten kan rugpijn alleen maar verergeren. In het algemeen is zitten veel meer rugbelastend dan staan.

Zit op een stoel met een rechte rug, of met een lage lendesteun. Een stoel moet zo hoog zijn dat als u zit uw bovenbenen in een horizontale positie op de zitting rusten. Op die manier is het lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld en behoeft de rug niet het meeste werk te doen.

Draag goed schoeisel

Draag schoenen die de voeten op de juiste plaatsen steun bieden. Hoge hakken geven overbelasting van de rug.

Om rugklachten te vermijden is het dus beter schoenen met een platte hak of met een kleine hak van 1 of 2 centimeter hoog te dragen.

Oefening baart kunst

Het is niet voldoende om te weten hoe u een goede houding moet aannemen. U moet het oefenen. Het is niet eenvoudig om een jarenlange slechte gewoonte af te leren, maar u moet er ieder moment van de dag aan denken een goede, rechte houding aan te nemen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips