Chirurgie

Chirurgie stamt uit het Grieks en betekent ‘handenarbeid’. De chirurgie is een tak van de geneeskunde waar de operatie het voornaamste bestanddeel van de therapie is. Binnen de chirurgie bestaan weer een aantal specialiseringen, die elkaar deels overlappen en ook op hun beurt weer onder te verdelen zijn. Belangrijke takken van de chirurgie zijn bijvoorbeeld buikchirurgie, traumatologie, neuro en plastische chirurgie.

Chirurgie

Bij de huidige successen speelt de anesthesie een grote rol. Deze heeft zich tot een apart specialisme ontwikkeld binnen de geneeskunde. De anesthesist (narcotiseur) zorgt behalve voor de narcose dikwijls ook voor de voorbereiding van de patiënt op de chirurgische ingreep (waaronder een gesprek met de patiënt) en voor de nabehandeling direct na de operatie. Daarnaast hebben bij de ontwikkeling de asepsis en antisepsis, de antibiotica, de kennis van bloedgroepen , stollingsfactoren en bloedtransfusie, de plasmavervangende middelen en vele andere factoren een rol gespeeld; alle dragen zij bij tot de hoge graad van zekerheid die tegenwoordig de patiënt bij operatieve ingrepen biedt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips