Loodvergiftiging

Loodvergiftiging is het gevolg van het overmatig innemen, inademen of inwrijven van lood of een van de vele giftige loodverbindingen (komen onder andere voor in benzine, bepaalde verfsoorten en verdelgingsmiddelen). Vroeger kwamen loodvergiftigingen veel voor in bedrijven waar met lood gewerkt werd, maar de huidige veiligheidsmaatregelen hebben deze bedreiging vergaand verminderd. Daartegenover is de bedreiging door de belasting van het milieu met loodbevattende autogassen groter geworden. Maar ook hier is een vergaande reductie inmiddels gerealiseerd. Soms komt nog een onbewuste opname van lood en loodzouten voor door voedingsmiddelen, dranken of leidingwater, die met lood in aanraking zijn gekomen (loden waterleidingbuizen, met lood gesoldeerde kookpannen). Daarbij worden kleine hoeveelheden lood in het lichaam opgespaard, zodat eventueel een chronische loodvergiftiging kan ontstaan.

Loodvergiftiging

Loodvergiftiging symptonen

Karakteristieke symptomen van een chronische loodvergiftiging zijn kolieken die dagenlang duren, blauwachtige verkleuring van het tandvlees, verstopping (obstipatie), spierverzwakking, verlammingen en geestelijke verwarring. Zenuwen, bloed en botten worden het eerst aangetast. De meeste patiënten knappen op, zodra de gevarenbron uit de weg geruimd wordt. Bepaalde geneesmiddelen kunnen bij de behandeling toegepast worden; zij verbinden zich met het lood en bevorderen zo de afscheiding uit het lichaam.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips