Mentaal foramen

De beenderen van de schedel hebben een aantal openingen (foramina). Het foramen magnum is hiervan de grootste. Het is een ronde opening in het achterhoofdsbeen (os occipitale) aan de basis van de schedel die de zenuwen van het bovenste ruggenmerg door de schedel laat lopen. De op een na grootste openingen zijn de uitwendige gehoorgangen, die fungeren als tunnels voor de gehoorkanalen door de slaapbeenderen.

Andere foramina omvatten de supraorbitale inkepingen boven beide oogkassen in het voorhoofdsbeen (supraorbitale foramina) en de infraorbitale foramina net onder iedere oogkas in de bovenkaak. Twee andere openingen, elk aan weerszijden van de schedel, vindt men in de naar boven gerichte uitsteeksels (processus frontalis ossis zygomatici) van de jukbeenderen die een verbinding vormen met het voorhoofdsbeen (os frontalis) en heten derhalve zygomaticofaciale foramina. Aan weerszijden van de onderkaak, net onder de onderste tweede valse kiezen, bevinden zich de openingen in de kin (foramina mentale). Deze foramina laten bloedvaten en zenuwen in en door het been lopen.

Mentaal uitsteeksel

Een driehoekige knobbel midden op de onderrand van de onderkaak (protuberantia mentalis) maakt de kin. Bobbels of uitpuilingen op deze knobbel (tubercula mentale mandibulae) bepalen de vorm van de kin.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips