Prostaatklachten

Prostaatklachten
De alleen bij mannen aanwezige prostaatklier ligt onder de blaas rondom het urethra (urineleider). Bijna alle mannen krijgen op latere leeftijd last van een uitgegroeide prostaat. Dit kan in een aantal gevallen leiden tot ernstige prostaatklachten.

De diverse aandoeningen en stoornissen van de prostaat zijn:

1. Acute prostaatontsteking. Dit is een bacteriële infectie van de prostaat.

De klachten zijn ondermeer rillingen, koorts, pijn in de onderrug, pijn in de benen, en pijn bij het urineren. De behandeling bestaat uit een antibiotica-kuur en meer drinken.

2. Chronische prostaatontsteking. Dit is een terugkerende bacteriële infectie van de prostaat.

De symptomen zijn dezelfde als die van de acute prostaatontsteking behalve dat er zich geen koorts voordoet. Deze aandoening is moeilijk te behandelen, maar gaat uiteindelijk meestal vanzelf over. Voor verlichting van de klachten worden warmte-baden en massage aanbevolen.

3. Goedaardige prostaathypertrofie. Een vergroting van de prostaat.

De klachten zijn ondermeer moeite met urineren, vaker urineren en nadruppelen. De behandeling kan bestaan uit medicatie en soms een operatieve ingreep. Maar meestal is er niet veel aan te doen en moeten de klachten alleen goed in de gaten worden gehouden. In de meeste gevallen vormt het een blijvend ongemak zonder schadelijke gevolgen voor het lichaam.

4. Prostaatkanker.

Een kwaadaardig gezwel van de prostaat die kan uitzaaien naar andere delen van het lichaam waardoor er een levensbedreigende toestand ontstaat.
Prostaatkanker veroorzaakt grote problemen met en tijdens de urinelozing. De behandeling van deze kanker gebeurt met bestraling, hormoontherapie en/of operatieve verwijdering van de prostaat en regelmatige controle.De beste manier om ernstige prostaatproblemen te voorkomen is jaarlijkse controle. Bij een algemeen gezondheidsonderzoek wordt de prostaatklier onderzocht via het rectum. Als de arts iets ongewoons merkt, wordt er door middel van nader onderzoek van het bloed, de urine en het sperma nagegaan wat er aan de hand is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips