Herpes genitalis

Herpes genitalis, meestal HSV-2 (herpes simplex virus – type 2), is een infectie die veroorzaakt wordt door een virus. Het behoort tot de familie van herpesvirussen die waterpokken, koortslip, gordelroos en Pfeiffer veroorzaken. Eenmaal besmet, blijft herpes in het lichaam van de gastheer of -vrouw voor de rest van diens leven. HSV-2 is de oorzaak van genitale defecten in ongeveer 80-85% van alle gevallen. De andere vormen worden veroorzaakt door een verwante vorm, namelijk HSV-1. Deze vorm wordt meestal aangetroffen rond de mond en neus (koortslip). De meeste gevallen van HSV-1 in het genitale gebied komen voort uit oraal-genitaal contact. Gelukkig reageren beide vormen goed op huidige behandelingen.

Hoe je het krijgt:

Herpes wordt verkregen door het hebben van seks of persoonlijk contact (kussen, aanraken enzovoort) met een besmet iemand. Een besmet iemand is besmettelijk vanaf het moment dat prodromen ofwel vroege symptomen te merken zijn (een brandend gevoel, pijn en jeuk), totdat de zweertjes helemaal genezen zijn.

Hoe het wordt overgedragen:

Infectie treedt op wanneer het virus door een opening in de huid binnendringt of de vochtige slijmvliesmembranen van de penis, vagina, baarmoederhals of anus passeert.

Herpes genitalis

Hoe het eruitziet – Wat de symptomen zijn:

Ongeveer twee tot tien dagen na het hebben van seks met een besmette partner, kunnen griepachtige symptomen zoals gezwollen klieren, koorts, spierpijn, vermoeidheid en misselijkheid optreden. Vroege symptomen (prodromen) zijn onder andere een branderig gevoel bij het plassen, pijn in de billen, benen of de schaamstreek, een drukkend gevoel in de schaamstreek; of afscheiding uit de vagina. Zweertjes verschijnen als kleine, met vloeistof gevulde blaasjes op de geslachtsdelen, billen of andere aangetaste gebieden. Later zullen deze blaasjes uitdrogen, een korstje krijgen en genezen.

De eerste aanval kan drie weken duren. Ongeveer 90% van degenen die besmet zijn zullen ooit een herhaling hiervan krijgen. De mate waarin herhaling optreedt varieert enorm voor ieder mens die besmet is. Een herhaling in een normale gastheer duurt meestal ongeveer een week.

Hoe je ervoor getest wordt:

Een arts of verpleegkundige zal een klein vloeistofmonster nemen uit een van de huiddefecten en dit naar een laboratorium sturen voor een viraal kweekje. De uitslag kan tot twee weken op zich laten wachten. Het is erg moeilijk om te testen op HSV als er geen defecten aanwezig zijn, en de test is het meest effectief aan het begin van een aanval.

Behandelingen:

Herpes kan niet worden genezen maar wel worden behandeld. Antivirale capsules of zalf kan de duur van een aanval verkorten en de zweertjes minder pijnlijk maken. Wanneer je heel vaak aanvallen hebt, kan je arts je een onderhoudsdosis voorschrijven om ze te verminderen of helemaal te elimineren. Zorg dat alle defecten schoon en droog blijven, en vermijd strak zittende kleding. Eenmaal besmet, kunnen de symptomen weggaan, maar ze zullen terugkomen. Wanneer het niet behandeld wordt zullen volgende aanvallen langer duren en meer last veroorzaken. Zoals met alle virussen is het mogelijk om een partner te besmetten zelfs wanneer het virus minder actief is.

Preventie:

Afzien van seks gedurende de besmettelijke perioden (aanvallen). Bescherming gebruiken in de vorm van latex condooms. Vermijd elk contact wanneer er defecten of korstjes aanwezig zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips