Koortslip

Een koortslip komt vrij vaak voor en kan rond de mond, neus, wangen en vingers verschijnen.

Meestal wordt een koortslip veroorzaakt door het herpes-simplexvirus type 1. Type 2 veroorzaakt doorgaans genitale herpes. Beide aandoeningen kunnen echter door beide virussen worden veroorzaakt. U kunt een koortslip oplopen van iemand bij wie de infectie actief is. Het virus kan worden overgedragen door eetgerei, scheerapparaten, handdoeken of direct huidcontact.

Er kunnen wel twintig dagen overheen gaan voordat u klachten krijgt. Vaak begint het met een tintelend gevoel dat één of twee dagen duurt. Daarna ontwikkelen zich kleine, met vocht gevulde blaasjes op een rood, pijnlijk gebied van de huid. De klachten zijn over het algemeen na 7 tot 10 dagen weer over. Nadat u voor de eerste keer met het virus bent besmet, steekt het regelmatig op ongeveer dezelfde plaats weer de kop op.

Koorts, menstruatie en zonnebrand kunnen het opkomen van een koortslip bevorderen. Het virus kan zelfs worden overgedragen als er geen blaasjes zijn, maar de kans op infectie is het grootst vanaf het moment dat de blaasjes verschijnen totdat er korsten zijn gevormd. Hoewel de aandoening op elke leeftijd kan voorkomen, gebeurt dat het meest bij tieners en jongvolwassenen. Na de leeftijd van 35 jaar komt de koortslip minder vaak terug.

Koortslip

Wat kunt u er zelf aan doen?

Een koortslip gaat meestal vanzelf over. U kunt de klachten wat verlichten en besmetting of een nieuwe uitbarsting voorkomen door de volgende maatregelen te nemen:

• Neem rust en gebruik pijnstillers als u koorts hebt. U kunt eventueel een verzachtende lipbalsem of iets dergelijks gebruiken, maar de koortslip geneest er niet sneller door.
• Raak de geïnfecteerde plek niet aan met de vingers. Peuter of krab vooral niet aan de blaasjes.
• Zolang er blaasjes aanwezig zijn moet u huidcontact met anderen vermijden, en vooral niemand zoenen.
• Was uw handen grondig voordat u iemand aanraakt.
• Bescherm uw lippen en gezicht tegen zonnebrand.

Wat kan de dokter voor u doen?

Als u regelmatig een koortslip hebt, kan een crème met aciclovir helpen. Dit medicijn remt de groei van herpesvirussen. Het tintelende gevoel dat sommige mensen hebben voordat een koortslip uitbreekt, wordt de prodrome genoemd. Sommige artsen raden aan aciclovir te gebruiken zodra de pro-drome begint. Aciclovircrème is onder verschillende namen zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.

Waarschuwing

• Als u een koortslip hebt, moet u het contact vermijden met kinderen of volwassenen die eczeem hebben. Zij zijn namelijk vatbaarder voor infectie. Kom ook niet in de buurt van mensen die medicijnen gebruiken in verband met kanker of een orgaantransplantatie. Deze mensen hebben een verzwakte immuniteit, zodat het virus voor hen levensgevaarlijk kan zijn.
• Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, mogen geen aciclovir gebruiken.
• Een infectie met het herpes-simplexvirus kan ernstige complicaties met zich meebrengen. Het virus kan zich naar de ogen verspreiden. Dit is een veel voorkomende oorzaak van blindheid door een aandoening van het hoornvlies. Ga onmiddellijk naar uw dokter als u een brandende pijn in een oog voelt of als u uitslag dicht bij een oog of aan de bovenkant van de neus hebt. Een behandeling met tabletten kan dan nodig zijn.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips