Verminderde weerstand

Bij verminderde weerstand heeft het lichaam een verhoogde vatbaarheid voor griep, verkoudheid en andere lichamelijke klachten als gevolg van een te lage concentratie witte bloedcellen in het bloed. Daardoor neemt de weerstand van het lichaam tegen ziekteverwekkers af. Zie ook: infectie, griep, verkoudheid en koortsuitslag.

Extra informatie bij verminderde weerstand

In ons lichaam woedt dagelijks een grote strijd tegen kwaadwillende bacteriën, virussen en parasieten. Deze oorlog wordt gevoerd door het immuunsysteem. Normaal gesproken herkent dit afweermechanisme de schadelijke indringers en worden de ziekteverwekkende micro organismen met succes uit ons lijf gejaagd. Wanneer op een bepaald moment sprake is van een verminderde weerstand, dan kunnen schadelijke bacteriën en virussen zich ongehinderd in het lichaam vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot een breed scala aan infectieziekten. Griep is daarvan de meest bekende.

Het afweersysteem bestaat uit twee delen. De strijd tegen ongewenste indringers wordt in eerste instantie gevoerd door de witte bloedcellen. Vervolgens worden uit eiwitten door het lichaam antilichamen samengesteld. Deze bestrijden infecties die door een bepaalde ziekteverwekker veroorzaakt wordt. Een verminderde weerstand kan ontstaan, door zowel een tekort aan witte bloedlichaampjes als antilichamen. Er ontstaat dan een verhoogde vatbaarheid voor infectieziektes. Aids en leukemie zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door een ernstig tekort aan of slecht functioneren van de witte bloedcellen.

Recept bij verminderde weerstand

Vitamines
Vitamine A en vitamine C: verhogen de weerstand.
Vitamine B complex met extra biotine en vitamine B12: zorgt voor een betere weerstand.

Mineralen
Zink: is een belangrijke ondersteuning voor het immuunsysteem.

Aminozuren
Cysteïne, lysine en methionine: bestrijden virussen.
Arginine en ornithine: verhogen de weerstand.

Kruiden
De volgende kruiden hebben een weerstandverhogende werking: echinacea, sarsaparilla, schizandra, cat’s claw, rozenbottel, acerola, pau d’arco, knoflook en schaafstro.

Overige
Bijenpollen en propolis: verhogen de weerstand.
Koninginnegelei: is rijk aan voedingsstoffen die de weerstand verhogen.
Visolie: bevat essentiële vetzuren die nodig zijn voor een gezonde afweer.

Complete supplementen
Multivitamines/mineralen complex: vult tekorten aan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips