Herpes

Herpes is een virusinfectie, waarbij met helder vocht gevulde blaasjes ontstaan op de huid of het slijmvlies. Het herpes simplex virus type I is de veroorzaker van de veel voorkomende ‘koortsblaasjes’. Deze aandoening komt meestal aan of rondom de lippen voor. Herpes simplex heeft de neiging regelmatig terug te keren. Vooral tijdens de menstruatie, bij koorts of blootstelling aan zonlicht kan het virus de kop opsteken. Doorgaans vindt de genezing van de beschadigde huid plaats in een tijdsbestek van twee weken.

Het herpes simplex virus type II is de veroorzaker van herpes genitalis. Dit is een aandoening waarbij met helder vocht gevulde blaasjes aan de uitwendige geslachtsdelen ontstaan. Herpes genitalis wordt beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening. Het virus is niet goed te bestrijden door het lichaam, omdat het zich ophoopt in zenuwcellen. Daar is het onbereikbaar voor het afweermechanisme van het lichaam. Het virus krijgt de kans zich te ontwikkelen indien de weerstand van het lichaam lokaal of algeheel verzwakt is.

Voedingsstoffen voor zelfzorg bij herpes

Vitamines
Vitamine A: voorkomt verspreiding van de infectie.
Vitamine C: remt de groei van het virus.

Mineralen
Zink: versterkt de afweer tegen virussen.

Aminozuren
Lysine: helpt het uitbreken van blaasjes te voorkomen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips