Prostatitis
Een ontsteking van de voorstanderklier (prostaat) ontstaat, wanneer deze kastanje-grote klier van buitenaf, direct door de urinebuis, door bacteriën wordt aangedaan.
Feitelijk gaat het hier niet om één enkele klier, maar om een orgaan, dat uit dertig tot vijftig speciale kliertjes bestaat.
De prostaat weegt ongeveer twintig gram, bevindt zich onder de urineblaas en omgeeft ringvormig het eerste deel van de urinebuis. Hij produceert een dun, melkachtig vocht, dat gemengd met het mannelijk zaad het ejaculaat vormt (zaadvloeistof).
Prostatitis, zoals een bacteriële infectie van de prostaat wordt genoemd, is meestal een gevolg van een opstijgende urinebuisontsteking. De daarmee gepaard gaande storingen bij het urineren leiden tot een hevige pijn in de onderbuik, die vaak over de gehele rug uitstraalt.
Koorts en koude rillingen
Koorts en koude rillingen zijn de eerste symptomen van een acute prostatitis, die snel chronisch kan worden. Een ontsteking van de prostaat is niet bijzonder gevaarlijk, maar kan wel zeer onaangenaam zijn.
Wat zijn de oorzaken van een prostatitis?
Deze aandoening wordt door verschillende bacteriën veroorzaakt, onder andere door gonococcen. Meestal komen de bacteriën via de urinewegen in de voorstanderklier. Het kan ook voorkomen dat de postaat via de bloedvaten of het lymfe stelsel geïnfecteerd raakt. Er zijn nog andere oorzaken die tot een prostatitis kunnen leiden, bijvoorbeeld stuwing in de prostaatgangen.
Hoe wordt een prostatitis behandeld?
Deze ontsteking wordt meestal met antibiotica behandeld.
Wat kan men er zelf aan doen?
De klachten kunnen door rust licht verbeteren. Ook warmtetoevoer door middel van een warmtekussen of een kruik kan goed doen. Dit moet echter wel eerst met een arts besproken worden.
Wanneer moet men de huisarts raadplegen?
Bij verschijnselen die op een prostatitis kunnen duiden. Dus in geval van pijn bij het plassen, pijn in de liezen bij geslachtsverkeer en een pijnlijke stoelgang, gepaard gaande met koorts en een algeheel ziektegevoel.
Wat doet de dokter?
Bij verdenking op een ontsteking van de prostaat, zal de huisarts deze onderzoeken. Via de endeldarm kan de prostaat voorzichtig worden afgetast. Ook de urine dient onderzocht te worden. Eventueel kan bloedonderzoek plaatsvinden. De meeste gevallen van acute prostatitis kunnen met een antibioticum, een bacteriedodend middel, genezen worden, vooral indien tijdig met de behandeling begonnen wordt.
Wanneer de ontsteking echter niet op tijd met de juiste medicijnen behandeld wordt, dan is het risico zeer groot, dat zich een abces gaat vormen. Ook kunnen herhaalde urineweginfecties optreden of een ontsteking van de bijbal.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.