Thorax

Thorax is de medische term voor de borstholte. Hij strekt zich uit van de onderkant van de nek tot de middenrifspier. De borstholte wordt ondersteund en beschermd door de ribben, het sternum (borstbeen) en de wervelkolom. De hoofdorganen in de thorax zijn het hart, de longen, de oesophagus (slokdarm) en meerdere grote bloedvaten (zoals de aorta en de longbloedvaten).

Bij een onderzoek van de borstholte is het van belang om het postuur van de patiënt te bekijken. Mensen die lijden aan chronische ademhalingsproblemen hebben de neiging voorovergebogen te lopen. De vorm van de thorax wordt bekeken vanaf de voorkant, de zijkant en de achterkant. Er komen verscheidene borstvervormingen voor. Een kippenborst is smal aan de voorkant, breed in middellijn (van voor naar achter) en heeft een uitstekend borstbeen. Het is een blijvende vervorming waarvan men aanneemt dat hij veroorzaakt wordt door rachitis.

Een trechterborst is een aangeboren afwijking. Hij is tegenovergesteld aan een kippenborst, het borstbeen is juist ingedeukt, met een smalle middellijn waardoor er een abnormale druk op het hart ontstaat. Dit kan leiden tot een aantasting van de hartfunctie. Vervormingen van de ruggengraat als scoliosis en kyphosis zullen ook opgemerkt worden tijdens een borstonderzoek. De arts zal ook notities maken van eventuele pijn op de borst.

Pijn op de borst wordt meestal niet door iets ernstigs veroorzaakt, hoewel het soms een symptoom kan zijn van een afwijking die medische zorg vereist. De pijn kan optreden in de huid van de borstwand, de onderliggende spieren, de ribben of de organen in de borst. Om een goede diagnose van pijn op de borst te kunnen stellen zal de arts borstgeluiden beluisteren met een stethoscoop en de borst bevoelen op gevoelige plekken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips