Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een bacterie-infectie die wordt veroorzaakt door een spiraalvormig organisme (spiro-cheet) en verspreid door de beet van een besmette teek. (Lyme is een plaatsje in Amerika waar de ziekte het eerst werd ontdekt.) De ziekte kan verschillende organen aantasten en de symptomen variëren sterk en treden soms pas maanden en zelfs jaren na een beet op (zie Gewrichtsontsteking). Als de teek binnen 48 uur na de beet wordt verwijderd is de kans op besmetting klein. De ziekte van Lyme is te voorkomen; reageert goed op vroegtijdige behandeling en gaat soms vanzelf over.

Symptomen:

Binnen 2 tot 30 dagen na een tekenbeet: een kleine, rode, platte of verheven wondplek, omgeven door een ronde, rode uitslag met een bleek centrum. Deze breidt zich gedurende enkele weken uit, alvorens te verdwijnen en elders op het lichaam kunnen vergelijkbare plekken ontstaan. De plekken jeuken niet, maar voelen warm aan. Binnen 30 dagen: griepachtige verschijnselen met koorts en rillingen, extreme vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn. Binnen een paar weken of maanden: hartkloppingen, ademnood, tijdelijke gezichtsverlamming, gewrichtspijn en zwelling. Binnen 2 jaar: chronische gewrichtspijn, vooral in de knieën (Lyme-artritis), bij ca. 60 procent van de Lyme-patiënten die niet zijn behandeld.

ziekte van Lyme

Preventie:

Tijdens verblijf buiten in bosrijk gebied of grasland en andere gebieden waar teken voorkomen moet men beschermende kleding dragen. Dichte schoenen, sokken en lichte kleding (daarop zijn teken beter te zien). Gebruik (op de kleding) insectenwerende middelen met DEET (diethyltoluamide) bij zomerse activiteiten in de buitenlucht. Controleer huid, kleding en huisdieren op teken na een verblijf buiten.

Verwijder teken met een pincet (vastpakken aan de kop, zo dicht mogelijk bij de huid); de teek niet dooddrukken met de vingers, om te voorkomen dat daardoor bacteriën in de bloedstroom terechtkomen. Bacteriën van een platgedrukte teek kunnen zelfs via de onbeschadigde huid binnendringen. Dood de teek in een beetje alcohol; handen wassen en de tekenbeet behandelen met een antiseptisch middel. Gebruik geen vaseline, kerosine, brandende lucifer of sigaret om de teek te verwijderen. Hierdoor wordt de kans op infectie groter.

behandeling bij de ziekte van Lyme:

• In de eerste stadia van de ziekte van Lyme worden gedurende ca. 3 weken antibiotica(kuren) voorgeschreven.
• Soms is het nodig langer dan een maand antibiotica te gebruiken tegen chronische artritis.
• OTC-pijnstillers tegen ontsteking en pijn.
Corticosteroïden kunnen worden voorgeschreven bij ernstige gewrichtspijn en tegen ontstekingsreacties.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips