Fungus

Fungus is Meervoud fungi; zwam, eenvoudig plantaardig organisme. Veel sterker verbreid dan de zwammen die wij kunnen zien en soms kunnen eten zijn die, welke alleen onder de microscoop zichtbaar zijn. Ook de schimmel die zich op oud voedsel vormt of op stilstaande poelen, behoort tot de zwammen, evenals de bij het bakken gebruikte gist en de penseelschimmel (penicillium notatum) waaruit penicilline wordt bereid.
Daarnaast zijn er zwammen die ziekten verwekken en soms langdurige, zelfs zware infecties veroorzaken.

Zij worden onderverdeeld in verschillende klassen, bijvoorbeeld candida, blastomyceten en trichophyten. In het algemeen geldt dat zwammen het best gedijen in een donkere, vochtige, warme omgeving. De meeste schimmelinfecties treffen de huid; met name de huid in huidplooien wordt aangetast. Het meest komt voetschimmel voor (zie voetziekten). Enkele soorten schimmel zijn in staat binnen te dringen in het lichaam en zich bijvoorbeeld in de mond of de longen te vermenigvuldigen; zo veroorzaakt de schimmel monilia, die zich in de mond (en ook in de schede) nestelt, spruw. Ernstige ziekten veroorzaken de actinomyceten; zij tasten onder andere de kaak aan en leiden tot de vorming van etterende fistels. Schimmelziekten van de longen worden soms verward met tuberculose.

Schimmel op de huid kan het best bestreden worden door de huid zo droog mogelijk te houden. Dat is bij de delen van de huid die neigen tot transpireren echter niet altijd eenvoudig. Dan dienen schimmeldodende medicijnen die de huid niet beschadigen uitwendig te worden toegepast.

Een belangrijke vooruitgang voor de vaak moeilijke behandeling van schimmelinfecties bracht de ontwikkeling van medicijnen die inwendig gebruikt kunnen worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips