Alvleesklierontsteking

Een chronische alvleesklierontsteking (pancreatitis chronica) heeft tot gevolg dat het orgaan langzaam afsterft. Maar de reservecapaciteit van deze klier is groot. Pas als 80 procent van het weefsel vernietigd is, worden zo weinig enzymen aan de darmen afgegeven dat de spijsvertering verstoord raakt. Vervolgens breidt de ontsteking zich uit naar de eilandjes van Langerhans. Dit kleine deel van de pancreas is verantwoordelijk voor de aanmaak van de hormonen insuline en glucagon. Uiteindelijk ontstaat diabetes als gevolg van pancreasinsufficiëntie.

Wat is de oorzaak van een alvleesklierontsteking?

In 80 procent van de gevallen ontstaat de ziekte door alcoholmisbruik. Andere oorzaken zijn een overmatige functie van de bijschildklier, aangeboren stofwisselingsstoomissen en een acute pancreatitis omdat een acute pancreatitis chronisch kan worden.

Hoe wordt alvleesklierontsteking behandeld?

In eerste instantie moet de patiënt zich aan een streng dieet houden. Tegen de pijn worden medicijnen voorgeschreven. In een vergevorderd stadium zullen spijs ver teringsenzymen en insuline toegediend moeten worden. Soms is het nodig een deel van de alvleesklier operatief te verwijderen. Voor patiënten met chronische pancreatitis geldt een absoluut alcoholverbod. Bovendien mag men geen cafeïnehoudende dranken drinken. Door meerdere kleine maaltijden per dag in te nemen, wordt de alvleesklier ontlast. Bovendien dient men vet voedsel en zoetigheid te vermijden.

Alvleesklierontsteking

Wat doet de dokter?
Röntgenopnamen, echografie en computertomografie (CTscan) helpen om uit te vinden hoe ver de aandoening gevorderd is. Door endoscopie kunnen de afvoergangen van de pancreas onderzocht worden. Deze monden uit in de twaalfvingerige darm. Men kan de afvoergangen met een lange en dunne, flexibele buis bereiken via slokdarm en maag. Voor dit onderzoek is meestal een ziekenhuisopname noodzakelijk.

Ziekteverloop
De aandoening begint vaak met herhaalde aanvallen van pijn in de bovenbuik. Deze aanvallen duren uren tot dagen, maar meestal is de pijn niet zo heftig als bij een acute pancreatitis. Vaak beginnen de aanvallen na het eten. Later kunnen diarree, gasvorming, gewichtsverlies en tekenen van diabetes mellitus optreden. Weerzin tegen vet eten De patiënt heeft geen zin in vet eten. Een chronische pancreatitis kan in een acute ontsteking overgaan, en omgekeerd kan een acute ontsteking chronisch worden.

In een gevorderd stadium verdwijnen de pijnaanvallen. De alvleesklier bestaat dan alleen nog maar uit littekenweefsel en functioneert niet meer. Er kunnen stenen en cysten ontstaan. Als complicatie kan een buikvliesontsteking optreden.

Is alvleesklierontsteking gevaarlijk?
Ja, de verwoesting van het klierweefsel is niet tegen te gaan en de levensverwachting is bekort. Patiënten die zich stipt aan de dieetvoor schriften houden, kunnen echter vaak nog jaren zonder klachten leven.

Hoe kan men alvleesklierontsteking voorkomen?
De combinatie van alcohol met vetrijke maaltijden is zeer belastend voor de alvleesklier. Daarom is het verstandig beide factoren te matigen en voor een evenwichtig voedingspatroon te zorgen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips