Oedeem

Oedeem is een vochtophoping of waterzucht, zwelling van weefsels of organen ten gevolge van toeneming van de hoeveelheid vocht rond de cellen.

Vooral losmazig bindweefsel, bijvoorbeeld het onderhuidse weefsel, kan zeer veel extra vocht opnemen. Drukt men de duim enkele seconden krachtig op zo’n gezwollen gebied, dan blijkt er door het wegdrukken van het vocht een putje te ontstaan, dat langzaam weer verdwijnt (zgn. “pitting’ oedeem). In uitzonderlijke gevallen kan zich op deze wijze wel 40 tot 50 liter vocht in het lichaam ophopen. Het oedeem kan plaatselijk zijn, bijvoorbeeld bij een ontsteking, maar komt ook in het gehele lichaam voor. Oedeem is een afwijking die bij allerlei ziekten kan ontstaan en de behandeling hangt geheel af van de oorzaak. Daar oedeemvocht in hoofdzaak bestaat uit water en zouten, kan men het ontstaan van algemeen oedeem tegengaan met een zoutarm dieet.

Bij het ontstaan van oedeem kunnen verschillende mechanismen een rol spelen. Plaatselijk oedeem berust veelal op een verhoogde doorlaatbaarheid (permeabiliteit) van de haarvaten en de kleine adertjes. Deze verhoogde doorlaatbaarheid ontstaat veelal bij ontstekingen. Hierbij gaat meer vocht uit het bloed het weefsel binnen. Bovendien bevat dit vocht eiwitten, waarvan een vochtaanzuigende werking uitgaat, zodat de vochtaanzuigende werking (osmotische druk) van het bloed daalt en die van de weefselvloeistof stijgt. Plaatselijk oedeem kan ook ontstaan als de druk van het bloed in de haarvaten verhoogd is. Een dergelijke verhoging van de bloeddruk kan ontstaan als een belangrijke afvoerende ader afgesloten raakt, bijvoorbeeld indien het vat verstopt is door een bloedstolsel (trombose). Verhoogde druk in het gehele aderstelsel kan voorkomen bij hartaandoeningen. Hierbij ziet men dan ook een algemeen oedeem ontstaan. Algemeen oedeem ontstaat ook als de bloedvloeistof (plasma) te weinig eiwitten bevat, bijvoorbeeld door sterke ondervoeding.

Een bijzondere vorm van plaatselijk oedeem is het lymfoedeem, dat ontstaat als het lymf vocht in het weefsel onvoldoende wordt afgevoerd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips