Appendix

De appendix is een klein aanhangsel bij de top van het caecum (blindedarm). Vanwege de vorm wordt hij ook wel aangeduid als wormvormig aanhangsel. Het is aangetoond dat de appendix ooit deel heeft uitgemaakt van de spijsvertering voor het verteren van moeilijk afbreekbare stoffen, zoals rugschilden van insecten en boombast, maar in de huidige anatomie van de mens is dat niet meer noodzakelijk.

Een ontsteking van de appendix heet appendicitis en het verwijderen van de appendix is een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen.

In 2007 opperde een vijftal onderzoekers dat het wormvormig aanhangsel mogelijk de functie heeft van een veilige haven voor bacteriën van de normale darmflora, van waaruit na een episode van infectueuze diarree de darm weer met de eigen flora kan worden gekoloniseerd zodat er een sneller herstel kan optreden


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips