Tetanie

Tetanie is een ziekte gepaard gaande met het in aanvallen samentrekken van bepaalde spiergroepen, veroorzaakt door calciumgebrek in het bloed. De verlaging van de calciumspiegel (hypocalciëmie) kan verschillende oorzaken hebben: gebrek aan vitamine D, verminderde of geen productie van het bijschildklierhormoon dat de calciumstofwisseling regelt (zie endocriene klieren), hyperventilatie (overmatige in- en uitademing) of vergiftiging (bijvoorbeeld door atropine, ether of koolmonoxide).

Tetanie

Tetanie behandeling

De behandeling richt zich in de eerste plaats op de oorzaak van de ziekte. Tetanie dient onderscheiden te worden van tetanus.

tetanie zelfst.naamw.
[medisch] verhoogde spierprikkelbaarheid

Men kan de volgende oorzaken onderscheiden:

1 tekort aan hormoon van de bijschildklieren, zoals voorkomt na operaties aan de schildklier, waarbij tevens per ongeluk de bijschildklieren beschadigd worden;
2 een tekort aan kalk. Er wordt dan te veel kalk onttrokken aan het lichaam, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of tijdens de zoogperiode, waarbij nogal wat kalk met het zog verdwijnt;
3 gebrek aan vitamine D. Dit is nogal eens het geval bij kleine kinderen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips