Mantoux

Reactie van Mantoux, intracutane tuberculine-reactie; tuberculine wordt hierbij in een verdunde oplossing van 1:1.000.000 tot 1:10 in de bovenste laag van de huid gespoten. Wordt de plek waar de inenting plaatsvond rood, eventueel met een plaatselijke verdikking, dan is de test positief.

Mantoux

Dat wil zeggen, dat de betreffende persoon al eerder met tuberkelbacillen geïnfecteerd is. Dat hoeft echter niet te betekenen dat hier sprake is van een actieve tuberculose ; om zekerheid hierover te verkrijgen wordt ingeval van een positieve tuberculine-reactie een röntgenfoto van de thorax (borstkas) gemaakt. De mantouxtest is een test die meestal wordt gebruikt om een besmetting met tuberculosebacteriën vast te stellen. Vergelijkbare testen zijn de Von Pirquet (de “krasjes”), de Heaf test (tot voor kort de standaardtest in het Verenigd Koninkrijk) en de Tine test.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips