Liesbreuk
Een liesbreuk is een uitstulping van een stuk darmweefsel door een zwakke plek in de spieren van de buikwand, waar de buik aan het bovenbeen grenst. Mannen hebben er vaker last van dan vrouwen, vanwege een zwakke plek langs het lieskanaal, waardoorheen de testes voor de geboorte afdalen in het scrotum. Maar iedere andere zwakke plek in de buikwand, door letsel, belasting, ouderdom, of aangeboren afwijkingen kan tot een liesbreuk leiden. Er zijn twee vormen; bij een directe liesbreuk, de meest voorkomende vorm, stulpen de buikorganen uit door de zwakke plek en vormen een zichtbare zwelling in de lies.
Bij een indirecte hernia, die alleen bij mannen voorkomt, daalt het darmweefsel door het lieskanaal en puilt uit in het scrotum. Als de breuk teruggeduwd kan worden in de buikholte (reduceerbaar), is operatieve correctie mettertijd nodig, maar de aandoening is niet direct gevaarlijk. Als de hernia niet teruggeduwd kan worden is zij niet reduceerbaar (beklemde breuk) en kunnen gevaarlijke complicaties ontstaan, zoals darmafsluiting of obstructie van de bloedtoevoer naar de darm, met als gevolg weefselversterf.
Bij darmafsluiting ontstaat misselijkheid en overgeven, gebrek aan eetlust en buikpijn. Meestal is een spoedoperatie nodig. Een beklemde breuk is erg pijnlijk en moet ook onmiddellijk geopereerd worden. Buig de knieën als u zware voorwerpen tilt en houd het gewicht dicht tegen u aan. Gebruik de beenspieren en houd de rug recht. Niet persen en goed doorademen tijdens het tillen. Ziektegeschiedenis en lichamelijk onderzoek zijn meestal voldoende. Het ontstaan van een zwelling in de lies als de patiënt tijdens het onderzoek perst of hoest bevestigt de diagnose.
Symptomen:
• Een zwelling in de liesstreek die soms alleen te zien is als men staat of zich inspant.
• Pijn ter plekke, vooral bij tillen van zware voorwerpen.
• Zwelling van het scrotum.
• Hevige buikpijn (bij beklemming).
• Misselijkheid en overgeven, gebrek aan eetlust en pijn (bij darmverstopping).
Oorzaken van een Liesbreuk:
• Aangeboren of leeftijd gebonden zwakke plekken in de buikwand.
• Bij mannen onvolkomen sluiting van de buikholte voor de geboorte.
• Verhoogde druk in de buikholte door zwaar tillen, persen, vetzucht of zwangerschap.
Behandeling bij een Liesbreuk:
• In eenvoudige gevallen wordt bij voorkeur een herniorafie gedaan, waarbij het darmweefsel wordt teruggeduwd in de buikholte en de zwakke plek wordt dicht gehecht. Het is een van de veiligste en meest verrichte buikoperaties. Dankzij de moderne technieken kan de ingreep poliklinisch onder plaatselijke verdoving worden gedaan en de patiënt kan binnen een week zijn normale gang gaan.
• Bij grotere liesbreuken kan hernioplastiek nodig zijn, waarbij een stukje nylongaas op de zwakke plek wordt gehecht om de buikwand te verstevigen. Nieuw spierweefsel zal na verloop van tijd over het gaas groeien.
• Bij een beklemde breuk moet een stuk afgesloten darm verwijderd worden.
• Als operatief ingrijpen niet mogelijk is, kan men een breukband dragen, maar deze helpt niet tegen het risico van beklemming of darmafsluiting en andere complicaties.
complicatie na embolisatie( 16-09-2015 ) van een forse/lekkende spatader in de onderbuik. 6 uur na de behandeling pijn in rechter lies tot het laagste punt naast de labia en mank lopen. Echo in liggende houding zag het probleem helaas niet. Morgen terug naar de gynaecoloog die mij verwees voor de embolisatie. Wordt vervolgd, Gerda.