Oorverzorging

De oren zijn essentiële organen om te kunnen horen en evenwicht te bewaren. Ze vereisen weinig dagelijks onderhoud. De belangrijkste oorverzorging bestaat uit het schoonmaken van de oorschelp, ook wel pinna of auricula genoemd, tijdens de dagelijkse wasbeurt. Overtollig cerumen (oorsmeer) moet verwijderd worden. De uitwendige gehoorgang is bekleed met haarzakjes en klieren die oorsmeer (cerumen) produceren. De haren en het smeer hebben een beschermende functie en dienen om stof en andere schadelijke deeltjes op te vangen; ze beletten dat deze het oor binnenkomen en infectie veroorzaken. Het oude oorsmeer verplaatst zich geregeld naar de ooropening en kan bij de gewone wasbeurt verwijderd worden.

Er wordt steeds nieuw oorsmeer geproduceerd. Soms worden er overdadige hoeveelheden oorsmeer geproduceerd die hard worden en de gehoorgang blokkeren.

Wees voorzichtig bij het verwijderen van overtollig oorsmeer, want de gevoelige onderdelen van het oor kunnen gemakkelijk beschadigd worden. Om het oorsmeer te verwijderen brengt u met een oogdruppelaar een paar druppels babyolie of minerale olie in het oor. Dit maakt het oorsmeer zachter. Spoel daarna het oor met water uit. Giet, terwijl u het hoofd recht houdt, met een rubberen bolvormige spuit water dat op lichaamstemperatuur is in het oorkanaal. Draai daarna het hoofd, zodat het water er weer uit kan lopen. Droog na deze behandeling de buitenkant van het oor zorgvuldig met een handdoek af.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips