Kun je griep voorkomen?

Hoeveel mensen hebben niet jaarlijks last van een ‘griepje’? Veel mensen halen echter griep en verkoudheidsverschijnselen door elkaar. Het is natuurlijk niet fijn om flink verkouden te zijn, maar een echte griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Als je echt de griep te pakken hebt, dan kun je daar flink beroerd van zijn. Bovendien is griep hoogst besmettelijk. Het zou dus handig zijn als je jezelf kunt beschermen tegen griep. Kun je griep voorkomen, of er zelfs immuun voor worden? En wat is het effect van de griepprik?

Het influenzavirus

Niet elke verkoudheid is ook een (lichte) griep, maar de eerste verschijnselen van griep zijn wel overeenkomstig met die van een verkoudheid. Als je griep krijgt, kun je last hebben of krijgen van hoofd- en buikpijn, een ontstoken slijmvlies (verkoudheid), koorts en pijn aan spieren en ledematen. Het influenzavirus is verantwoordelijk voor de besmetting. De incubatietijd van het griepvirus bedraagt ongeveer een halve dag tot drie dagen.

Elk jaar weer worden veel mensen ziek door besmetting met het influenzavirus. Je kunt je dan natuurlijk afvragen of er geen immuniteit mogelijk is. Het is echter zo dat het influenzavirus zich altijd door blijft ontwikkelen. De griep van het ene jaar wordt dus veroorzaakt door een iets ander virus dan de griep van het voorgaande jaar. Hierdoor is het niet mogelijk om immuniteit op te bouwen.

Griep voorkomen

Sommige mensen hebben zelden griep of hebben dit zelfs nog nooit gehad; anderen liggen jaarlijks een paar dagen, of zelfs weken, met griep op bed. Hoe kan dit? Het influenzavirus is zeer besmettelijk, dus haast iedereen komt hiermee wel eens in aanraking. Elk jaar heerst er wel een griepepidemie. Maar waarom zijn sommige mensen altijd de pineut, en waarom ontspringen anderen juist altijd de dans? Weerstand is het toverwoord. Het is niet zo dat mensen die nooit griep hebben, niet in aanraking komen met het virus of hier immuun voor zijn. Ze beschikken echter over een sterke weerstand. In andere woorden: het lichaam bevat dan voldoende antistoffen om het influenzavirus aan te kunnen pakken. Wil je griep voorkomen, dan moet je er dus voor zorgen dat je over een goede weerstand beschikt. Eet voldoende fruit en – vooral – groente. Deze bevatten immers antioxidanten, die het virus te lijf kunnen gaan. Met name tomaten zorgen voor een goede weerstand tegen het influenzavirus. Ook het dagelijks eten van een bakje yoghurt helpt weerstandverhogend tegen griep. Het belangrijkste is echter om te variëren met verschillende gezonde en verse producten.

Griepprik

Jaarlijks worden er veel mensen ingeënt met de griepprik. Dit gebeurt hoofdzakelijk bij oudere mensen of mensen met een verlaagde weerstand door ziekte. De griepprik moet gehaald worden voor de jaarlijkse griepepidemie de kop op komt steken, dus van half oktober tot (eind) november.

Verhoog je weerstand!

Kun of wil je de griepprik niet halen, dan is het belangrijk om voor een goede weerstand te zorgen. Dat is immers de enige manier om het krijgen van griep te kunnen voorkomen. Ook hierbij is het belangrijk om vooraf te zorgen voor een gezond voedingspatroon. Veel mensen gaan pas extra veel groente en fruit eten als ze de eerste tekenen van griep herkennen. Dat is echter te laat: het influenzavirus heeft zich dan al in het lichaam gevestigd. Het is dus belangrijk om continu te beschikken over een goede weerstand!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips