De griepprik
Omdat de griep voor sommige mensen een levensbedreigende ziekte is, worden risicogroepen ieder jaar ingeënt tegen deze infectieziekte. Dit gebeurt met de griepprik.
Voor wie is de griepprik?
De griepprik wordt gegeven aan zogenoemde risicogroepen. Deze groepen mensen hebben een lage tot ernstig lage afweer. Als zij de griep krijgen, kan deze ziekte de mensen zo ziek maken, dat ze uiteindelijk zelfs eraan kunnen sterven. Omdat de griep erg besmettelijk is en er ieder jaar wel één griepepidemie uitbreekt, worden risicogroepen op voorhand tegen de griep beschermd.
Risicogroepen hebben een lage tot ernstig verlaagde weerstand. Het zijn bijvoorbeeld mensen, die ouder zijn dan zestig jaar. Hoe ouder iemand wordt, hoe slechter vaak het immuunsysteem functioneert. Andere risicogroepen hebben door een andere aandoening een erg lage afweer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diabetes, hartziekten, longziekten en nieraandoeningen. Of mensen hebben door een bepaalde medicatie een slechter afweer, zoals bij hiv-patiënten het geval is.
Zwangere vrouwen, die tot een risicogroep behoren, wordt ook de griepprik aangeraden. Het maakt niet uit of een vrouw net zwanger is of al hoogzwanger is. De griepprik schaadt de vrucht of het kind niet. Daartegenover is de griep wel gevaarlijk voor zwangere vrouwen, het kan namelijk weeën oproepen.
Verplicht?
De griepprik wordt aangeraden en u wordt, als u bij een risicogroep hoort, schriftelijk van de prik op de hoogte gesteld. De griepprik is echter niet verplicht.
Wat doet de griepprik?
De griepprik wordt meestal in oktober of november gegeven. Net zoals ieder ander vaccin veroorzaakt de vaccinatie de ziekte, waartegen de prik eveneens beschermt. Bij de griepprik krijgt u dus griep, maar dan in virusvorm zonder dat het zich uit. Het lichaam kan hierdoor afweerstoffen aanmaken, waardoor de ingeënte persoon beschermd is tegen het virus. Hij of zij kan hierdoor niet (ernstig) ziek worden van een volgende griepinfectie.
De griepprik biedt twee weken ná de prik bescherming tegen de griep. U blijft ongeveer een half jaar beschermd tegen griepvirussen.
Bijwerkingen
Doordat de griepprik eigenlijk een virus in het lichaam brengt, kan een ingeënt persoon zich na de prik ziekig voelen. De een voelt er niet veel van, maar de ander heeft wat ergere last van de griepprik. Bij een griepprik wordt u echter nooit ziek. De griep krijgt u door de prik dus niet. Wel kunt u zich lusteloos gaan voelen, hoofdpijn krijgen en een lichte verhoging in temperatuur voelen op de dag dat u de griepprik gekregen heeft.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.