Oogletsel

Kijk thuis eens wat er zoal in het rond ligt: paperclips, potloden, gereedschap, speelgoed. Als u éven niet oplet ziet u ze misschien nooit meer.

Oogletsel komt veel voor en kan ernstig zijn. Gelukkig zijn de meeste ongelukken te voorkomen door enkele eenvoudige maatregelen te nemen.

Beschadiging van het hoornvlies

Bij de meeste soorten oogletsel gaat het om beschadiging van het hoornvlies. Dit is de doorzichtige buitenkant van de oogbol. Het hoornvlies kan beschadigd raken door stof, vuil, zand, splinters, metaaldeeltjes en zelfs door de scherpe rand van een vel papier of het blad van een kamerplant. Meestal zijn de beschadigingen oppervlakkig.

Zelfs bij hele gewone, alledaagse bezigheden kan het hoornvlies beschadigd raken: bij het sporten, klussen of het stoeien met de kinderen als u per ongeluk een vinger in uw oog krijgt. Ook ongelukjes met chemicaliën komen veel voor, waarbij bijvoorbeeld druppels antivries of schoonmaakmiddelen in het oog terechtkomen.

Het hoornvlies is het gevoeligste deel van het lichaam. Beschadigingen kunnen daarom erg pijnlijk zijn. Als uw hoornvlies beschadigd is, voelt het aan alsof er zand in het oog zit. Uw ogen tranen, ze zijn rood en gevoelig en u ziet minder goed.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Zoek bij beschadiging en hevige pijn van het oog altijd onmiddellijk medische hulp. Tot een arts u verder kan helpen, kunt u zelf het volgende doen:

• Laat lauw water over het oog lopen of spoel het met schoon water. Als er iets in het oog zit, kan het zo worden weggespoeld. Hoe u precies moet spoelen, wordt op blz. 33 beschreven.

• Knipper met de ogen. Zand of stofdeeltjes worden door het traanvocht uit het oog gespoeld.

• Trek het bovenste ooglid over het onderste heen. Als u dan probeert te knipperen, kunnen de onderste wimpers kleine deeltjes vanonder het bovenste ooglid verwijderen.

Oogletsel

Waarschuwing

Breng geen verband of ijskompres op het oog aan. Als er een voorwerp in de oogbol is doorgedrongen (wat vaak gebeurt bij metaalbewerking), moet u druk op de oogbol vermijden, Wrijf bij oogletsel niet in het oog. Dit kan een beschadiging verergeren.

Chemicaliën in het oog

Als er een chemische stof in uw oog is gespat, spoel het oog dan onmiddellijk met veel water uit. Gewoon kraanwater is goed genoeg; het is belangrijker snel te spoelen dan met steriel water te spoelen. Het water verdunt de chemische stof. Spoel ten minste 20 minuten, vooral als u ammoniabevattende stoffen in uw oog hebt gekregen. Sluit het oog na het spoelen, bedek het losjes met een vochtige doek en zoek zo snel mogelijk medische hulp.

Een voorwerp in het oog
Zowel kinderen als volwassenen krijgen wel eens iets in hun oog. Vaak kunt u dit voorwerp zelf verwijderen, soms zult u naar een dokter moeten.

Een voorwerp uit het oog verwijderen:

Uit uw eigen oog
Als er niemand in de buurt is om u te helpen, probeer het oog dan zelf uit te spoelen. Gebruik lauw schoon water en een klein glaasje. Plaats het glas met de rand op het onderste bot van de oogkas en laat het water in het oog lopen terwijl u dit open houdt. Als dit niet helpt, moet u met spoed naar de dokter gaan.

Uit het oog van een ander
• Wrijf niet in het oog. Was uw handen voordat u het oog aanraakt. Zorg dat er genoeg licht is.

• Probeer eerst goed te kijken. Trek het onderste ooglid naar beneden en vraag de patiënt naar boven te kijken. Doe dan het omgekeerde bij het bovenste ooglid: houd het bovenste ooglid vast terwijl de patiënt naar beneden kijkt. Als blijkt dat het voorwerp op de oogbol vastzit, moet u niet proberen het te verwijderen. Bedek het met een steriel gaasje of een schone doek. Zoek direct medische hulp.

• Als het een groot voorwerp is en het oog moeilijk kan worden gesloten, bedek het oog dan met de bodem van een papieren of plastic beker en plak deze met een pleister vast aan het hoofd. Ga direct naar een arts.

• Als het voorwerp zich vrij in het oogvocht kan bewegen, kunt u proberen het uit te spoelen of met de hand te verwijderen. Houd hiertoe de oogleden open en strijk het voorwerp uit het oog met een plukje natte watten of de punt van een schone zakdoek. Als dit niet gemakkelijk lukt, bedek beide ogen dan met een zachte doek en ga onmiddellijk naar een arts.

• Als het u is gelukt het voorwerp te verwijderen, spoel het oog dan uit met schoon water.

• Als u last blijft houden van pijn, roodheid of slecht zien, zoek dan onmiddellijk medische hulp.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips