Laparoscopie bij de vrouw

Dit onderzoek geeft een rechtstreekse blik op de voortplantingsorganen. Het wordt toegepast om endometriose, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ontstekingen in het kleine bekken, kanker of andere oorzaken van pijn in de onderbuik op het spoor te komen. Het onderzoek wordt gewoonlijk in een ziekenhuis gedaan en duurt langer dan twee uur.

Gedurende twaalf uur voor het onderzoek mag u niet eten en drinken. U kleedt zich uit voor het onderzoek en trekt een operatiehemd aan. Zodra u verdoving hebt gekregen (hetzij algeheel, hetzij plaatselijk), wordt er een klein sneetje in de buik gemaakt en wordt een naald ingevoerd om gas (koolzuur) in de buik te kunnen blazen. Vervolgens wordt de laparoscoop, een lange metalen buis met een lens en een kleine lichtbron aan het eind, ingebracht om de binnenkant van de buik te bestuderen.

Het verdovende middel maakt deze ingreep vrijwel pijnloos. Een speciale kleurstof kan door de baarmoederhals in de baarmoeder worden gespoten om afsluitingen in de eileiders na te gaan. Tegelijkertijd kunnen kleine operaties, zoals onderbinden van de eileiders of sterilisatie worden verricht. Als de laparoscoop eenmaal is verwijderd wordt het sneetje gehecht.

Als de laparoscopie onder algehele verdoving is gedaan, worden de lichaamsfuncties de eerste vier uur gecontroleerd. De pijn in de buik moet na twee dagen weg zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips