Sterilisatie

Hoe werkt sterilisatie:
Sterilisatie vereist voor zowel mannen als vrouwen een chirurgische ingreep. De sterilisatiemethode voor mannen heet vasectomie. Het is een kleine chirurgische ingreep door een bevoegd chirurg die de zaadleiders tussen testikels en penis doorsnijdt, afbindt of afsluit. Na een vasectomie stopt de afscheiding van sperma. Een vasectomie is niet reversibel. Direct na de ingreep moet er een andere vorm van geboortebeperking gebruikt worden tot alle sperma uit de zaadleiders verdwenen is. Dit kan een tot drie maanden duren.

De sterilisatiemethode voor vrouwen heet eileiderligatuur. De ingreep vindt meestal poliklinisch plaats en duurt ongeveer een half uur. De eileiders tussen de eierstokken en de baarmoeder worden afgebonden, afgesloten of afgekneld. Deze ingreep werkt onmiddellijk en de vrouw kan geslachtsgemeenschap hebben wanneer ze er zin in heeft.

Wie hebben er baat bij sterilisatie:

Iedereen kan zich laten steriliseren, maar meestal wordt het gedaan door mensen die er absoluut zeker van zijn dat ze geen kinderen (meer) willen. Sterilisatie kan voor mensen met gezondheidsproblemen een uitkomst zijn.

Wie kunnen zich beter niet laten steriliseren:

Het is moeilijk of onmogelijk de sterilisatie ongedaan te maken, dus mensen die in de toekomst nog kinderen willen, kunnen beter voor een reversibele methode van geboortebeperking kiezen.

Voordelen:

Beide sterilisatiemethodes zorgen ervoor dat minder dan één op de 100 vrouwen zwanger wordt in het jaar na sterilisatie. Na onthouding is het de effectiefste methode van geboortebeperking.

Nadelen:

Niet reversibel, vereist een chirurgische ingreep, ongemak en pijn, mogelijke complicaties en kosten.

Bijwerkingen:

In het algemeen – de normale bijwerkingen van een chirurgische ingreep. Verder zijn er geen bijwerkingen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips