De oorsprong van yoga

Yoga werd zo`n 5000 jaar geleden voor het eerst beoefend in India waar het door de oude wijzen werd beschouwd als een goddelijke wetenschap. Deze oude geleerden en wijzen, die hun leven aan yoga wijden, maakten yoga tot een manier van leven. Het oudste archeologische bewijs dat zij aan yoga deden, dateert van ongeveer 3000 c Chr. In de Indusvallei, 1 van de eerste plekken waar de menselijke beschaving ontstond, zijn verschillende zegels opgegraven. Deze zegels laten figuren zien die houdingen uitvoeren die zelfs vandaag de dag nog deel uitmaken van yoga.

Natuur als inspiratiebron

Het is duidelijk dat deze oude wijzen zich duizenden jaren geleden al het belang van de natuur hadden gerealiseerd: dit idee is namelijk de basis van yoga. Een gedachtenleer gelooft dat de oude wijzen het leven rondom hen observeerden en de effectieve dingen uit de natuur overnamen om zo de gezondheid van de mens te verbeteren. Sommigen geloven dat zij door het observeren van het gedrag van dieren dingen ontwikkelden om hetzelfde resultaat te bereiken.

Zo observeerden zij bijvoorbeeld een kat die zich strekt om zo lusteloosheid en stijfheid te verdrijven. Dit werd overgenomen in de Kathouding die de ruggengraat strekt en smeert. De houding van een kraai werd nagebootst in de kraaihouding om zo de spieren, armen, polsen en schouders te verstevigen. Daarnaast hielden houdingen het lichaam ook gezond tijdens het regenseizoen wanneer er slechts beperkt buiten getraind kon worden. Men gelooft ook dat deze wijzen de ademhaling van een aantal dieren en insecten observeerden en zo ademhalingsoefeningen ontwikkelden, die het lichaam helpen om giffen te verwijderen en bijdrage te leveren aan lichamelijke fitheid en geestelijke en spirituele rust.

oorsprong van yoga

Oude teksten

In het oude India werd kennis van mond tot mond overgedragen van een generatie op de volgende. In het begin bestond kennis alleen nog maar als een mondelinge traditie en pas veel laten werd het in teksten neergeschreven. Zo bestond yoga eerst alleen maar in de geest van de yogis. Pas rond 3000 v Chr. schreef de Wijze Patanjali, die ook wel de Vader van de Yoga genoemd wordt, zijn kennis op. Deze compilatie staat tegenwoordig bekend als de Yoga Sutra. Naast deze tekst zijn er andere oude teksten, zoals de Veda`s die ook aspecten van yoga beschrijven. De Rig Veda beschrijft de filosofie van yoga. De Upanishads geven uitleg over verschillende yogatradities.

De Ramayana en Mehabharata beschrijven yoga als een soort plicht of dharma. Meer specifiek over dit onderwerp gaat de Hatha Yoga Pradipika, een veertiende-eeuws manuscript dat de asana of houdingen en pranayama of ademhalingsoefeningen die allemaal een onderdeel van yoga vormen, beschrijft.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips