Ruggengraat

De mens behoort tot de gewervelde dieren en de manier waarop de wervels samenklitten tot een ruggengraat is een sublieme vondst van moeder Natuur. Maar de mens wilde hogerop en evolueerde van viervoeter tot tweevoeter. En onze rug betaalt daarvoor de prijs.

De as van het geraamte of het skelet van de romp en dus eigenlijk van het gehele lichaam wordt gevormd door de aan de rugzijde liggende wervelkolom of ruggengraat.

De wervelkolom is een dubbele licht S-vormig gebogen staaf, die is opgebouwd uit 33 wervels die als damschijven op elkaar geplaatst zijn. De wervels bestaan uit een wervellichaam (voor) met daarachter een opening (het wervelgat) die door een wervelboog achter wordt omsloten.

De wervelgaten van de op elkaar geplaatste wervels vormen tezamen het wervelkanaal. De wervelboog heeft verschillende uitsteeksels. Het naar achteren en schuin naar beneden gerichte doornuitsteeksel dient evenals de beide zijwaarts gerichte dwarsuitsteeksels voor de aanhechting van spieren.

ruggengraat

Naast de dwarsuitsteeksels hebben de wervels aan iedere zijde nog een naar boven en naar beneden gericht gewrichtsuitsteeksel. Het onderste gewrichtsuitsteeksel vormt een gewrichtje met het bovenste van de onderliggende wervel.

De wervellichamen van de bovenste 24 wervels zijn verbonden door kraakbenige tussenwervelschijven, een verbinding die een geringe beweegljkheid toelaat van de wervellichamen ten opzichte van elkaar.

De 25e tot en met de 29e wervel zijn met elkaar vergroeid en vormen het heiligbeen, terwijl de zeer kleine 30e tot en met 33e samen het stuitbeentje vormen.

Er bestaat een ingewikkeld netwerk van gewrichten, gewrichtsbanden en rugspieren, die voor steun en soepelheid zorgen. Zo zijn onze rugspieren bijvoorbeeld altijd in actie als we rechtop zitten of staan. Dan spannen de spieren zich om de wervelkolom in de juiste vorm en stad te houden en worden ze aan het werk gezet om elke beweging te begeleiden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips