Kalknagel

De verzorging van uw nagels vergt de nodige aandacht. Maar ook bij een goede verzorging, kunt u last krijgen van een kalknagel. Heel veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met een kalknagel. Wat is dit nu precies en, belangrijker, hoe komt u er weer vanaf? Veel mensen denken dat een kalknagel in relatie staat tot kalk, maar dat is niet het geval. De naam van deze aandoening komt voort uit de vergelijking met kalk in bijvoorbeeld de badkamer. In werkelijkheid is de kalknagel een veelal onschuldige schimmelinfectie onder de nagel.

Wat is een kalknagel?

Een kalknagel is in feite een schimmelinfectie bij de nagel. Er wordt om die reden ook vaak gesproken van een schimmelnagel. Ongeveer een kwart van de mensen krijgt een kalknagel. Hoewel het eigenlijk vrij onschuldig is, willen de meeste mensen graag zo snel mogelijk weer van de kalknagel af zien te komen. En dat is logisch, want een schimmelinfectie bij de nagel is geen fris gezicht. U merkt een kalknagel vaak op door een verkleuring van de nagel. Die kan wit, bruin of gelig zijn.

Er bestaan verschillende soorten kalknagels. Hoewel er kleine verschillen bestaan tussen de verschillende kalknagels, zijn de meeste in grote lijnen hetzelfde. Ze ontstaan door een schimmel uit de groep dermatofhyten, die zich onder de nagel nestelt. De schimmelinfectie zorgt vaak voor een (kleine) verdikking, wat tot een ongemakkelijk gevoel kan leiden. Meestal komen kalknagels voor bij de voeten, want schimmels gedijen goed in de warme omgeving van een sok en een schoen. Maar ook bij de vingernagels kan een schimmelinfectie optreden.

Kalknagel

Oorzaken

Voorkomen is beter dan genezen, ook in het geval van kalknagels. Vaak worden schimmelinfecties opgelopen in kleedruimtes van bijvoorbeeld zwembaden of (sport)kleedkamers. Ook het dragen van nauwsluitende schoenen en dikke wintersokken, het hebben van een vochtige huid en het gebruiken van teveel zeep, kan leiden tot kalknagels. Een té goede hygiëne helpt dus ook weer niet bij het voorkomen van kalknagels.

Volledig voorkomen dat u een kalknagel krijgt, is niet mogelijk. Een belangrijke tip is om in kleedkamers altijd gebruik te maken van slippers. Daarmee ontloopt u direct contact met de schimmels op de vloeren in die ruimtes. Het is wel belangrijk om te weten dat kalknagels besmettelijk zijn. Dus heeft iemand in uw directe omgeving last van kalknagels, wees dan extra alert.

Wat kunt u doen aan een kalknagel?

Als u eenmaal last heeft van een kalknagel, dan is het niet zo gemakkelijk om daar ook weer vanaf te komen. Het is allereerst belangrijk om te weten dat kalknagels in verreweg de meeste gevallen geheel onschuldig zijn. Toch is het logisch dat u zo snel mogelijk weer van dit lichaamskwaaltje verlost wilt zijn. Hoe zorgt u daarvoor?

Er zijn grofweg twee manieren om een kalknagel te behandelen. Ten eerste kunt u kiezen voor een zogenoemde lokale behandeling van de kalknagel. Dit kunt u doen bij een beginnende of matige schimmelinfectie. U behandelt de kalknagel dan met specifieke producten, zoals kalknagelolie. Bij uw drogisterij kunt u hierover meer informatie verkrijgen. Een tweede manier om kalknagels te bestrijden, is door medicijnen of antischimmel tabletten te slikken. Dit wordt vooral aangeraden bij ernstige schimmelinfecties. Hiervoor dient u zich tot uw huisarts te wenden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips