Steatose

Vervetting van de lever komt in West Europa bij een kwart van de mensen voor. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is het een relatief onschuldige aandoening. Er is dan sprake van een overmatige stapeling van vet in de levercellen. Men spreekt pas van een vetlever wanneer meer dan de helft van alle levercellen vervet is. Lever vervetting is een gevolg van het leef en eetpatroon van de moderne mens. Calorierijke voeding, veel alcohol en weinig lichaamsbeweging zijn de kenmerkende factoren die een vervetting van de lever tot gevolg kunnen hebben. Elke levercel is een klein chemisch laboratorium. In deze cellen vinden de meeste scheikundige reacties van het lichaam plaats. Daarom wordt juist de lever extra belast wanneer er te veel calorieën en giftige stoffen in het lichaam terechtkomen.

Waardoor wordt vervetting van de lever veroorzaakt?

De meest frequente oorzaak van leververvetting is misbruik van alcohol en sigaretten. Daarnaast speelt overmatige voeding een belangrijke rol. Leververvetting doet zich ook voor in de landen van de Derde Wereld, maar in deze gebieden is de leverbeschadiging het gevolg van eiwitgebrek. Ook andere schadelijke invloeden op de lever zoals geelzucht, suikerziekte, medicijnen en vergiften kunnen een vervetting van de lever veroorzaken.

Hoe wordt vervetting van de lever behandeld?

De leververvetting kan alleen genezen, wanneer het lukt om de schadelijke invloed uit te schakelen. Wanneer dat het geval is, herstelt de lever vanzelf.

Steatose

Wat kan men er zelf aan doen?

Voor de behandeling is men voornamelijk zelf verantwoordelijk: men dient af te zien van alcohol, hoe moeilijk dat misschien ook is en men moet stoppen met die geneesmiddelen die niet strikt noodzakelijk zijn Daarnaast moeten er veranderingen worden aangebracht in het eetpatroon: niet te veel en vooral gevarieerd eten. Het komt niet vaak voor dat iemand een arts consulteert in verband met een leververvetting. Daarvoor doen er zich te weinig klachten voor. Meestal is het een toevalsbevinding tijdens een bezoek aan een arts dat om een andere reden werd afgelegd.

Wat doet de dokter?

Wanneer de arts helemaal zeker van zijn diagnose wil zijn, dient hij een weefsel monster te laten onderzoeken. Het weefsel wordt tijdens een laparascopie weggehaald, maar het kan ook door middel van een biopsie (met een holle naald door de buikhuid) worden verkregen. De leververvetting op zichzelf is daarbij niet het belangrijkst voor de arts, maar het kan een aanwijzing zijn voor het bestaan van een andere ernstige ziekte. Wanneer de arts uit de antwoorden van de patiënt niet kan afleiden waardoor de leververvetting werd veroorzaakt, dan moet nauwgezet worden onderzocht of er een andere ziekte aanwezig is.

Ziekteverloop
De lever wordt door de vetophoping groter. Wanneer de oorzaak wordt weggenomen, dan kan een vervetting van de lever binnen enkele dagen weer verdwijnen. Koorts en zelfs geelzucht zijn complicaties die, overigens slechts zelden, kunnen optreden. Bij een chronische vergiftiging van de lever (met name bij alcoholisme) kan een vervetting van de lever in sommige gevallen overgaan in een levercirrose. In geval van levercirrose kan de lever niet meer herstellen, ook al wordt het alcoholmisbruik gestaakt. Een levercirrose die door een vergiftiging is veroorzaakt, kan niet meer ongedaan gemaakt worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips