Hysterosalpingografie

Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s van de binnenkant van de baarmoeder en de eileiders gemaakt. De beelden worden gebruikt om onvruchtbaarheid van de vrouw te beoordelen door afwijkingen van de eileiders op te sporen, zoals verklevingen, verstoppingen, verwondingen of de aanwezigheid van vreemde voorwerpen. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten en kan worden uitgevoerd in een ziekenhuis of poliklinisch.

U kleedt zich uit en trekt een operatiehemd aan. Als u op de onderzoektafel ligt en uw voeten in de steunen legt, wordt een in strument (speculum) voorzichtig in de vagina (schede) gebracht. Een haakachtig instrument (tenaculum) wordt gebruikt om de baarmoederhals op z’n plaats te houden.

Een vloeibaar contrastmiddel wordt dan voorzichtig door een klein buisje ingespoten in de baarmoeder en de eileiders. Het kan even pijn doen als het contrastmiddel de baarmoeder bereikt. Als de eileiders afgesloten zijn, wordt het punt van afsluiting zichtbaar op het scherm van het röntgenapparaat (fluoroscoop). Het kan zijn dat u wordt gevraagd af en toe anders te gaan liggen, zodat betere foto’s kunnen worden gemaakt. Na het onderzoek kunt u krampen voelen en misselijk of duizelig zijn, maar deze verschijnselen gaan voorbij. Er kan wat bloederige afscheiding uit de vagina komen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips