Oxytocine

Oxytocine of ocytocine is een hormoon dat door zenuwcellen in de tussenhersenen wordt gemaakt, via de zenuwuitlopers naar de achterkwab van het hersenaanhangsel wordt getransporteerd en daar afgegeven aan de bloedbaan. Oxytocine is een klein eiwit (molecuulgewicht 1007), dat is opgebouwd uit slechts negen aminozuren: tyrosine, isoleucine, glutamine, asparagine, proline, leucine, glycine en twee moleculen cystine.

oxytocine

De stof kan samentrekkingen van gladde spieren veroorzaken, in het bijzonder van de baarmoeder, kort voor, tijdens en na de baring. Tijdens de zwangerschap wordt de baarmoeder door het in grote hoeveelheden geproduceerde hormoon progesteron ongevoelig voor oxytocine. Het staat nog niet vast of de daling van het progesteron gehalte van het bloed kort voor de geboorte, met daaruit voortvloeiende een verhoogde gevoeligheid van de baarmoederwand voor oxytocine, de baring inleidt. Door de prikkeling van de tepels van de borstklieren tijdens het zogen vindt reflexmatige uitstorting van oxytocine plaats.

De hierdoor veroorzaakte samentrekking van de spier-dek-weefselcellen (myoepitheelcellen) rondom de klierbuizen in de borstklieren perst de melk in de afvoerbuizen. Dit is het zogenaamde ’toeschieten’ van de melk. In de eerste dagen na de geboorte reageert dan tevens nog de vergrote baarmoeder met samentrekkingen (naweeën), hetgeen de afvloed van bloed en weefsel resten bevordert. Reflexmatige uitstorting van oxytocine door de achterkwab kan ook plaatsvinden door mechanische prikkeling van de schede en baarmoederhals, bijvoorbeeld tijdens de baring en voorts door geslachtsgemeenschap, waarbij de baarmoedersamentrekkingen het transport van zaadcellen bevorderen.

Oxytocine wordt ook door de man geproduceerd, maar bij deze is er geen functie van met zekerheid bekend.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips