Anatomie

Anatomie is de wetenschap van de bouw van het menselijk lichaam en het dierenlichaam. Het beschrijft de lichaamsopbouw. De fysiologie verklaart het functioneren, terwijl de pathologie zich met de ziekten (verstoring van de functie) bezighoudt. De moderne medische wetenschap zou zonder precieze kennis van de menselijke anatomie niet denkbaar zijn. De arts Vesalius gaf in het jaar 1543 zijn beroemde ‘De anatomie van het menselijk lichaam’ (De Humani Corporis Fabrica) uit, voorzien van beschrijvingen en afbeeldingen. Vesalius geldt als de vader van de moderne anatomie. Terwijl de anatomie alles wat met het blote oog waarneembaar is beschrijft, omvat de histologie (weefselleer) de waarnemingen die slechts met behulp van de microscoop te verkrijgen zijn.

 

Pathologische anatomie:

De anatomie van zieke organen wordt de pathologische anatomie genoemd. De vergelijkende anatomie beschouwt vergelijkend de opbouw van dierlijke en menselijke organen. Daardoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk afbeeldingen van uitgestorven dieren te vervaardigen en een inzicht in de ontwikkelingsgeschiedenis van het leven te krijgen. Het begrip “anatomie” stamt van het Griekse woord “anatémnein”. Dat betekent “uit elkaar snijden” of “ontleden”. Het zou te beperkt zijn het alleen maar te beschouwen als de kunst van het uit elkaar snijden. Het is eerder de leer van de opbouw en de samenstelling van het menselijke lichaam. Na de middeleeuwen werd door het snijden in lijken kennis over de opbouw van de organen verkregen.

anatomie

Alles wat we met het blote oog kunnen zien, noemt men in dit verband macroscopische. Om kleinere verbanden te kunnen zien, moest de microscoop uitgevonden worden. De microscopische anatomie werd in onze tijd nog uitgebreid met de submicroscopische anatomie. Dit werd mogelijk door de ontwikkeling van de elektronenmicroscoop. De anatomie is de structuur van het lichaam van elk levend wezen en de bestudering daarvan. De wetenschap is grotendeels gebaseerd op dissectie waaraan de naam wordt ontleend. Het woord anatomie is afgeleid van twee Griekse woorden die ‘in stukken snijden’ betekenen. De wetenschap van de menselijke anatomie gaat terug tot de oude Egyptenaren.

anatomie van de arm

Leonardo da Vinci (1452-1519) krijgt vaak de eer dat hij degene is geweest die de wetenschap van de menselijke-anatomie een grote sprong voorwaarts heeft laten maken. Leonardo was gefascineerd door de manier waarop dingen werkten. Zijn tekeningen over de voornaamste botten en spieren van het lichaam en zijn analytische studie van het oog inspireerden anderen om zijn pad te volgen. Andrea Vesalius, een Vlaamse wetenschapper en de opvolger van Leonardo, publiceerde in 1543 ‘De Humani Corpus Fabrica’, de eerste nauwkeurige en uitvoerige anatomische tekst.

anatomie van de benen

In de eeuwen daarna heeft de medische wetenschap van het menselijke lichaam zich enorm ontwikkeld en ook nu nog zet deze ontwikkeling zich voort. Samen met de wetenschap van de fysiologie (het functioneren van het lichaam) vormt de anatomie de basis van alle medicijnen.

 

Afvallen doe je samen

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat vorig jaar 4 op de 10 personen last had van overgewicht. Afvallen wordt vaak als doel gesteld, maar toch wil dit vaak niet lukken. Lees in onderstaand interview van Joyce waarom het haar wél gelukt is.

Lees het interview

- advertorial -
Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips