Fluorescentie angiografie

Fluorescentie angiografie (of oog-angiografie) levert foto’s op van bloedvaten in het oog, zodat oogafwijkingen kunnen worden beoordeeld zoals ziekten van het netvlies, gezwellen en afwijkingen van de bloedsomloop en ontstekingen in het oog. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten en kan worden uitgevoerd in de spreekkamer van de oogarts.

De oogarts druppelt het oog om de pupil te verwijden. Als de pupillen wijd zijn, moet u eventueel alle strakke kleding om uw nek losmaken, voordat u voor de camera plaatsneemt. Vervolgens wordt fluoresceïne kleurstof ingespoten in een ader in de hand of arm. Nadat de kleurstof naar de ogen is getrokken, wordt snel achtereen een aantal foto’s gemaakt. Een tweede serie foto’s wordt enkele minuten later gemaakt.

fluorescentie angiografie

Na het onderzoek kan wat verkleuring, pijn of zwelling optreden bij de insteekplaats, hoewel dat ongebruikelijk is. De rest van de dag kan het gezichtsvermogen wat vertroebeld zijn door de oogdruppels. Bovendien kunnen huid en urine gedurende een dag of twee na het onderzoek wat verkleurd zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips