Eileiderontsteking

De eileiders vormen een belangrijk onderdeel van het vrouwelijk geslacht. Ze lopen aan beide kanten van de baarmoeder naar de eierstokken. De functie van de eierstokken is het vervoeren van een eicel naar de baarmoeder, zodat deze bevrucht kan worden. Eileiders kunnen ontsteken, meestal op basis van een ontsteking die zich vanuit de vagina verspreid.

 

Vaak wordt een eileiderontsteking veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) en dan met name Chlamydia trachomatis. Zeker in de vruchtbare jaren is dit de meest waarschijnlijke oorzaak. Het kan ook ontstaan door een zich vanuit de buik verspreidende infectie, bijvoorbeeld bij een blinde darmontsteking. Indien ook het weefsel rondom de eileider ontsteekt, spreekt men van een pelvic inflammatory disease (PID). Weefsel rondom de eileider zijn onder andere de baarmoeder en de eierstokken. Een PID komt bij ongeveer 1-2 op de 1000 vrouwen voor per jaar. De incidentie in een populatie hangt sterk af van de incidentie van SOA’s in die groep. Als deze incidentie stijgt, zullen er ook meer eileiderontstekingen ontstaan.

 

Klachten

Een ontsteking van de eileider gaat meestal niet onopgemerkt voorbij. Er kunnen zich verschillende klachten voordoen:

  • Pijn in de onderbuik, dit kan eenzijdig zijn
  • (Veranderde) afscheiding
  • Koorts
  • Bloedverlies uit de vagina
  • Pijn bij het plassen
  • Pijn bij het vrijen

Pijn in de onderbuik staat meestal op de voorgrond.

 

Diagnostiek

Hoe wordt een eileiderontsteking opgespoord? Een arts zal beginnen met het lichamelijk onderzoek. Daarbij kan een geprikkelde, pijnlijke buik worden gevonden. Vervolgens zal gynaecologisch onderzoek plaatsvinden. Bij het vaginaal toucher kan het stoten tegen de baarmoedermond veel pijn geven. Bij onderzoek met de eendenbek kan afwijkende afscheiding gezien worden. Deze afscheiding zal afgenomen worden om te achterhalen of een SOA de oorzaak is van de eileiderontsteking. Vaak wordt ook door middel van echografie gekeken of de eileiders ontstoken zijn, maar voornamelijk om andere oorzaken voor de klachten uit te sluiten. Daarnaast zal lab afgenomen worden om de ontstekingswaarden in het bloed te bepalen. Heel soms zal voorgaand onderzoek geen duidelijke diagnose geven en is een kijkoperatie nodig.

 

Behandeling

In principe kan behandeling thuis plaatsvinden, tenzij u erg ziek. In dat geval zal u een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen worden. De behandeling bestaat uit antibiotica. Binnen twee dagen zullen de klachten en koorts verminderen. Indien u een spiraaaltje heeft, zal deze worden verwijderd. Zolang de ontsteking aanwezig is, is het beter om van geslachtsgemeenschap af te zien. Bovendien kan dit ook pijnlijk zijn.

 

Lange termijn gevolgen

Na een eileiderontsteking kan er blijvende schade zijn in de eileiders. Dit zorgt voor een verminderde vruchtbaarheid. Na een eileiderontsteking is er 12% kans dat de eileiders niet meer functioneren en u niet spontaan zwanger wordt. In dat geval komt u in aanmerking voor reageerbuisbevruchting (IVF). Daarnaast is het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zesmaal verhoogd, dus ongeveer 1 op de 40 vrouwen. Het grootste deel van de vrouwen na eileiderontsteking wordt gelukkig ‘gewoon’ zwanger, oftewel een zwangerschap met de embryo in de baarmoeder.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips